WIE IS BARK BERENDSEN?

Een leven vol uitdagingen en hindernissen

Wie is Bark Berendsen? – 22 juni 2016

Zelfonderzoek is erop gericht je energetische blokkades op te lossen en jezelf én het Leven écht te leren kennen. In mijn beleving is dit een 24/7 doe-proces. Dit betekent dat je met elke stap die je zet, je ‘een deel van jezelf’ achter je laat en daarmee dus ‘als persoon’ continue aan verandering onderhevig bent. De onderstaande video en beschrijving van mijzelf zijn dus momentopnamen van 22 juni 2016 en 20 november 2009. De video is een update omdat ik in de afgelopen zeven jaar erg veranderd ben en mijzelf ontwikkeld heb als ‘wezen’ en mens.

In deze video vertel ik wie ik ben, wat ik doe en waar deze website over gaat. Hiermee pretendeer ik niet ‘iets te weten’ of mijzelf voor te doen als autoriteit, noch probeer ik ‘de waarheid’ te verkondigen – al heb ik dat eerder wel gedaan 😉 Ik vind het gewoon leuk om wat over mijzelf te delen, dat is alles 🙂 In deze video  komen de volgende thema’s voorbij:

 • Mijn jeugd, vader en zijn alcoholisme.
 • De kinderlijke behoefte aan een archetype man in je leven.
 • Hoe ik het misbruik heb overleefd en waar ik op dit moment nog last van heb.
 • Het zelf vormgeven van je leven is voor iedereen ontzettend uitdagend/moeilijk.
 • Ik ben nooit verbonden geweest met mijn energetische kern of ‘wezen’.
 • Het aanleren van niet-eigen overtuigingen.
 • De werkelijkheid wordt gevormd door de overtuigingen die ik heb.
 • De grote valkuil van het zoeken naar de absolute ‘waarheid’ ‘buiten jezelf’.
 • Inspirerende voorbeelden van patronen die ik heb doorbroken op het gebied van werkrelaties, familie/sociale verbanden en locatie.
 • Herbelevingen als gevolg van onverwerkte traumatische ervaringen.
 • De samensmelting van overtuigingen en emotionele energie (= identificatie) projecteer je ‘naar buiten’ toe.
 • Waarom het lichaam in mijn leven en bij Zelfonderzoek altijd leidend is.

Veel kijkplezier!

Mocht je n.a.v. de video een vraag of opmerking hebben of iets anders met me willen delen, dan kun je contact met mij opnemen. Ik laat dan op korte termijn wat van mij horen 🙂

Lieve groet,
Bark

Wie is Bark Berendsen? – 20 november 2009

Dit is een beschrijving van mijn innerlijke avontuur op weg naar een magisch en moeiteloos leven. Een leven in volledige overgave, zonder angst en controle. Het is een verhaal waarin ik mijn jarenlange opgebouwde emotionele bagage overboord gooi. Mijn proces begint in november 2009 en duurt nog steeds voort. Ik wens je veel leesplezier toe.

Mijn roerige jeugd

Liefdevol groei ik op in een eenoudergezin.  Hoewel mijn moeder voor mij de liefste moeder van de wereld is, kan ze niet voorkomen dat ik in mijn jeugd ernstige trauma’s oploop.

Vanaf mijn dertiende levensjaar raak ik emotioneel steeds verder in de knoop. Ik verdring steeds meer mijn gevoel. Uiteindelijk doe ik alles alleen nog op basis van mijn verstand, omdat ik niks meer ‘voel’. Op dat moment ben ik mij er niet van bewust dat ik volledig vanuit angst en controle leef.

De tijd van ‘uitzonderlijke prestaties’

Op mijn zeventiende ga ik algemene economie studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na mijn studievertraging in het tweede en derde jaar wilde ik de wereld even laten zien wat ik waard ben. Onder meer gevoed door gevoelens van minderwaardigheid stop ik al mijn levensenergie in het ‘profileren van mijzelf’. Door mijn discipline en de wil om alles te controleren, lukt het om ‘uitzonderlijk goed te presteren’, zoals dat in onze maatschappij sterk gewaardeerd wordt. Ik denk alleen in termen van efficiëntie, resultaat, ‘moeten’, perfectie en verantwoordelijkheid. Ik eis het uiterste van mijzelf en van anderen. Daarnaast heb ik nog tientallen principes.

Mijn cijfers schieten omhoog en ik ben inmiddels ambitieus en carrièregericht. Ik studeer een half jaar in Kopenhagen om mijn Engels te verbeteren. Ik verhuis vervolgens naar Tilburg om daar de beste master economics van Nederland te gaan doen.

In mijn master presteer ik zelfs nog beter. Echter, ik krijg heel erg last van RSI, fysieke spanningen met pijn en word later zelfs depressief. Ik realiseer me voor het eerst dat ik ergens bovenaan de ladder sta, alleen tegen de verkeerde muur.

Uitzichtloosheid, depressie en verdriet

Het lijkt een uitzichtloze situatie. Ik ben hopeloos en verdrietig, maar van opgeven wil ik niks weten. Ik stop alle energie in mijzelf, maar besteed geen aandacht aan de opgelopen trauma’s en gevoelens die er in mij leven. Ik sta op het punt om te vallen. Ik kan niet meer.

Toch blijf ik vechten tegen de RSI, pijn en depressie, waardoor het – achteraf gezien – blijft voortbestaan. In die tijd ga ik naar verschillende professionals: een psychiater, psycholoog, haptonoom, psychotherapeut, ergotherapeut, acupuncturist en verschillende fysiotherapeuten. Ik verwerf inzichten die ik op dat moment nodig heb, maar mijn emotionele heling en integratie schiet voor geen meter op.

Mijn doorbraak

Mijn eerste grote doorbraak had ik tijdens cognitieve gedragstherapie. Dit is mijn allereerste ervaring met het vormgeven van mijn eigen werkelijkheid. Ik ben mij er op dat moment van bewust dat ik mijzelf aan het ‘herprogrammeren’ ben. Ik vervang overtuigingen door nieuwe overtuigingen en ervaar mijn werkelijkheid steeds aangenamer. Echter, er rijst bij mij ook de vraag: “Wat is nu echt ‘waar’ en wat is zelfverzonnen, een illusie?”

Mijn definitieve doorbraak komt wanneer ik stop met het vechten. Alle dingen waar ik naar streef zijn overtuigingen waarvan ik geloof dat ze werkelijk bestaan. Ze worden namelijk ondersteund door enorme hoeveelheden emotionele energie. Mijn heling begint pas echt vorm te krijgen wanneer ik mijzelf durf over te geven aan het Leven en mijn overtuigingen loslaat.

3 dagen van non-duaal bewustzijn – een transformerende gebeurtenis

Bovenstaande inzichten krijg ik tijdens een transformerende ervaring, waarbij ik drie dagen non-duaal bewustzijn ervaar. Ik neem het universum ongefilterd waar. Zondag 1 november 2009 zit ik aan mijn tafel en eet een salade. Ik kijk naar de lamp boven mijn tafel en denk: “Wat ziet mijn lamp er helder uit. Het contrast met de achtergrond is zo groot.”

Ik merk dat mijn zintuigen zeer gevoelig zijn. Ik kan mij overal op focussen; zonder moeite kijk ik een half uur naar één punt. Ik voel angst en ik ben bang, maar tegelijkertijd is het een bijzonder mooie ervaring. Wat ik mij op dat moment niet realiseer is dat ik in een lege ruimte ‘ben beland’ en een zelfloos bewustzijn ervaar.

In mijn nieuwe werkelijkheid bestaat geen tijd – terwijl ik een erg tijdgericht persoon ben. Ik heb de hele tijd kippenvel. Ik ben voor het eerst in mijn leven continue aanwezig: ‘wakker’. Ik heb geen gedachten meer. Ik voel rust en vrede. Ik lijk niet meer in mijn lichaam te zitten, maar erachter. Ik herken mezelf in de spiegel, maar kijk dwars door mijzelf heen. Ik ben in de veronderstelling dat ik dood ben of dat ik een hersenbloeding heb. Ik ben zo stil van binnen. Ik verlang nergens naar, helemaal niks. Ik ben gelukkig in het hier en nu. Alles is volmaakt.

Op woensdag is de ervaring van non-duaal bewustzijn voorbij. Mijn ‘zelf’ oftewel mijn ego is weer terug, maar veel minder aanwezig. Sindsdien ervaar ik een veranderd bewustzijn die zijn weerga niet kent. Ik ben niet meer volledig egogebonden en realiseer mij dat alles wat ik waarneem overtuigingen en gehechtheden zijn.

Jed McKenna en zijn rol bij Spirituele Verlichting.nl

Ik kom in aanraking met het boek ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005) van Jed McKenna. Het boek beschrijft exact de kenmerken van een non-duaal bewustzijn dat ik ervaren heb. Het grootste en belangrijkste verschil is dat Jed McKenna dit permanent ervaart – daar waar ik het drie dagen heb ervaren. Hij is namelijk spiritueel verlicht (ik dus NIET) en ervaart geen ‘zelf’ meer.

Na het lezen van de eerste vier boeken van Jed McKenna besluit ik zijn en mijn verworven inzichten met jou te delen. Ik zet deze website op om mensen die ‘vast zitten’ verder op weg te helpen naar de bewustzijnsstaat ‘menselijke volwassenheid’.

Vriendelijke groet,
Bark

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)