Fuck It, Deze Tekst Schrijf Ik Gewoon in Een Keer

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Fuck it, deze tekst schrijf ik gewoon in een keer

Ik ben er echt helemaal klaar mee, maar dan ook echt helemaal. Ik, mijn ego dus, heeft zo de gewoonte om alles dubbel te checken, om alle taalfouten, niet lopende zinnen eruit te halen, te corrigeren, dat ik er echt helemaal gek van word. Een flinke interne strijd is er dus nu gaande…

Daarom heb ik net besloten om deze tekst te publiceren zonder deze te corrigeren. Zoals je de tekst nu leest, zo verscheen deze ook voor het eerst op mijn beeldscherm.

Ik merk dat de manier waarop ik te werk ga zo gericht is op dubbelchecken, controleren, kijken of alles wel klopt, of alles wel oké is, of alles er wel goed uitziet, of het niet nog beter kan. Dat wat beter kan? Is de tekst dat niet goed in zijn oorspronkelijke vorm? Is het niet goed wat er in eerste instantie uit mij komt? Waar zijn de fouten dan te vinden ego?

Ik ben er helemaal klaar mee

De laatste dagen ben ik in een staat van ‘ik ben er helemaal klaar mee’. Wat ik daarmee bedoel is dat ik zo kotsmisselijk van de correcties van mijn ego word (lees: mijn gehechtheid aan mijn ego word), dat ik heb besloten continue precies te doen wat mijn ego niet wil.

Dus heb ik net maar even kaarsen laten branden en de deur niet op slot gedaan toen ik naar de supermarkt ging. Mij is geleerd om dat altijd te doen, want stel dat… Ook merk ik dat mijn ego zeer veel waarde hecht aan deze website, de manier hoe deze eruit ziet, dat alles perfect is, dat alles symmetrisch is, dat alles in harmonie is, dat alles is zoals het volgens mijn ego moet zijn. Bah bah bah.

Exact en precies doen waar ik zin in heb is een blog die ik een keer heb geschreven en achter dat credo – mijn ego checkt even hoe je ‘credo’ schrijft en ik schrijf het blijkbaar in een keer goed – sta ik nog steeds. Sterker nog, ik raad het iedereen aan en ik doe het zelf dus blijkbaar niet altijd. Wat een gevecht zeg met dat altijd tegenwerkende, angstige, irritante ego. Ik heb er zo’n hekel aan.

In ieder geval hoop ik door middel van deze blog weer een patroontje te hebben doorbroken. Een kleintje wellicht, maar het is een begin 🙂 Van nu af is de boodschap voor mijn ego: fuck it! Ik doe toch lekker waar ik zin aan heb.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Groetjes,
Bark

Hulp nodig bij het doorbreken van patronen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je effectief patronen te doorbreken, zodat jij nieuwe ervaringen op de gebieden werk, relaties, familie/sociale verbanden en locatie kunt opdoen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
9 reacties
 • buisman
  Beantwoorden

  als de tent in de fik vliegt ben je dakloos dat is alleen maar dom inbraak idem.
  dan is dat het best voor mij? dat is pas onzin
  verder heb je ook nog een omgeving waar jij in woont en medeverantwoordelijk voor bent
  in het kader van het slopen van jezelf sloop je een ander mee?
  sloop het ego. intussen is men ego-ist zolang dat niet geheel gelukt is?

  ethiek is uit de mode, ik weet het

  BUISMAN

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   De veronderstelling is hier dat je een vrije wil hebt (not) en dat als je het risico op brand en inbraak neemt, de kans groter is dat het ook gaat gebeuren – wat natuurlijk wel kan 🙂 Uiteindelijk is dat van ondergeschikt belang, en ja als je ontwaakt ga je ervan uit dat wat er gebeurt het beste is wat je kan overkomen. Ik voelde dat ik erg veel angst had voor een inbraak en brand en dat mijn ego er erg op gericht was om dat te voorkomen. Dus dan doe ik gewoon een paar keer waar het ego bang voor is en kijk ik op welke overtuiging die angst gebaseerd is. Om vervolgens ervan te onthechten en weer een stukje vrijheid terug te winnen.
   Lieve groet,
   Bark

 • Leyla
  Beantwoorden

  Ha Bark,

  fuck it all! Ook dat stemmetje dat zegt dat je moet doen waar je zin in hebt. Alles wat komt gaat weer en is niet waar(heid). Ik weet het echt niet beter en ik herken het gevoel zeker……ik heb het geluk een levende leermeester te hebben die mij keer op keer liefdevol naar die ene toestand verwijst.

  Liefs

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Hi Leyla,
   Klopt, uiteindelijk is er niets ‘waar’ en is het maar net welke betekenis je er zelf aan geeft. Op dat moment voelde het wel als mijn ‘eigen diepste waarheid’ wat ik wilde voelen, ervaren en uitleven. En dat is oké. Ik heb best lang in de weerstand gezeten en bij alles gezegd: “dit is niet waar” maar dan blijf je gehecht aan datgene waar je in gelooft. In mijn beleving gaat het om patronen doorbreken, zien welke overtuigingen je tegenhouden en dan uiteindelijk toch doen wat jouw ‘diepste/hoogste waarheid’ van dat moment is.
   Lieve groet,
   Bark

 • Jeffrey Sevinga
  Beantwoorden

  Je wil een ervaring van eenheid waarin er dus geen afscheiding bestaat. Maar toch lijkt het alsof je een gevecht voert met het Ego, ik vind je website intrigerend maar ik merk dat er een laag onder de woorden zit die niet zijn weg naar buiten vind. Dit is de enige tekst waarin ik jou hoor. Je wil je graag afscheiden van je ego, en dus zul je afscheiding ervaren. Je ego is niks meer dan je persoonlijkheid die gekoppeld is aan je lichaam.
  Vanuit Advaita snap ik de reden van onthechting van je ego! Onthechting houd in dat je erkent dat jij dat niet bent. Er tegen vechten en een constante strijd tegen het ego voeren, wat erg populair schijnt te zijn de laatste tijd, lijkt mij voorbij te gaan aan het realiseren van je ware natuur.
  Liefde is onvoorwaardelijk, en je ego vraagt alleen om jou liefdevolle aandacht.
  Wanneer wij een kind in de wereld zien om ons heen die niet luistert en erg vervelend is dan beseffen we dat het kind om aandacht vraagt het mist liefde en geborgenheid.
  Je ego is een ontwikkeling van wat er allemaal vroeger niet goed is geïntegreerd, het enige wat het vraagt in werkelijkheid is liefde.
  De strijd tegen het Ego lijkt zeer out of context te zijn geraakt.
  In mijn beleving gaat het om onthechting van je body-mind. En daarbij kan inderdaad veel naar de oppervlakte komen.
  Ik denk als je de identificatie met wat je nu nog denkt te zijn los kunt laten dat je zult zien dat je ego ook een verhaal is en dat het jou nooit kan raken. En daar ontstaat innerlijke rust, je ego zal je ten dienste zijn. 😉

  En je ego heeft een punt om de deur op slot te doen en kaarsjes uit te doen. Angst voor je ego schept het conflict met wat in werkelijkheid puur objectieve gedachten zijn, aangezien gedachten ook dingen zijn en niet gevoed hoeven te worden door aandacht. En een mooie harmonieuze website is ook prachtig! Joh jou ego is de minste nog niet. 😛

  Groeten jeffrey,

  ps, het lijkt me interessant om een keer verder te praten over onze ervaringen.

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Dag Jeffrey,

   Woorden schieten altijd te kort om iets te beschrijven, laat staan om een ander te beoordelen/analyseren. Vanuit mijn eigen perspectief kan ik wel wat zeggen over hoe ik tegen vechten met het ego aankijk. Je zou kunnen zeggen dat weerstand bieden aan en vechten tegen niets anders is dat je verzetten tegen de stroom van het Leven. En dat creëert op haar beurt weer lijden. Vaak wordt er weerstand geboden en geeft het ego hier weer een oordeel over, wat de zaak alleen maar verergert.

   Vanuit mijn perspectief is het belangrijk dat iemand zijn Gevoel van Waarheid hervindt in zijn wezen, zodat hij/zij weet wat hij/zij op elk moment (NU) weet wat hij/zij dient te doen of juist nalaten. Het Gevoel van Waarheid heeft niets te maken met het denken en ook niet met emoties o.i.d. Het is een innerlijk weten over waar de stroom van het Leven heengaat. En overgave hieraan betekent het einde van lijden.

   Groetjes,
   Bark

 • Leon Erkelens
  Beantwoorden

  Dag Bark,

  Goed experiment om deze tekst zo te durven plaatsen. De emotie van het moment van schrijven komt duidelijk naar voren.

  Daar waar het je voorbeeld van de kaarsen laten branden opvoert, moest ik wel even fronsen. Dat lijkt meer op de egotoestand ‘negatief aangepast kind’ uit de transactionele analyse, dan een spiritueel loskomen van je ego.

  Spirituele verlichting gaat toch meer over diepe rust vinden in de realiteit dat je ware zelf groter is dan je ego, en het is dus niet rebellie tegen regels die anderen je in het verleden hebben opgelegd?

  Groet,

  Leon

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Dag Leon,
   Misschien gedraag ik me wel als een negatief aangepast kind, mooi stempeltje 🙂 Of spirituele verlichting gaat over het vinden van diepe rust is maar de vraag, althans dat is niet het idee wat ik erbij heb. Zelfonderzoek gaat in mijn beleving over onderzoeken van de waarheid over mijzelf en doorzien dat er geen afgescheidenheid bestaat.

   Ik merk dat mijn ego bepaalde patronen/fixaties heeft en door die in stand te houden blijf ik gehecht aan mijn ego en kan ik niet het leven in volledige vrijheid ervaren. Het laten branden van de kaarsen symboliseert voor het afscheid nemen van het de gehechtheid dat ik alles driedubbel moet checken, want er kan van alles gebeuren. Dus: doe de deur op slot, doe de verwarming en lichten uit, check het gas, doe de kaarsen uit, etc. Al die overtuigingen ervaar ik als een beperking van mijn bewustzijn en daar ben ik klaar mee.

   Als de tent in de fik vliegt, so be it, dan is dat blijkbaar het best voor mij 😉

   Groetjes,
   Bark

 • Karen
  Beantwoorden

  Haha! Herkenbaar….
  Bij mij helpt heel goed; ik heb je gehoord (tegen mijn ego), ik snap dat je wil dat het perfect (of gezien wil worden, of aardig gevonden wil worden enz enz) is. Maar ik doe het toch even zo. Ik voel dan gelijk compassie voor mezelf komen.
  Man man, wat kost het veel tijd dat ego 🙂
  (en die deur niet op slot ga ik ook eens doen.. brr)

  liefs Karen

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)