That Is the Greatest Pain of All

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

That is the greatest pain of all

Als je mij een tijdje hebt gevolgd weet je dat ik op seksueel gebied aardig met mezelf in de knoop zit. In mijn jeugd- en tienerjaren heb ik mij altijd aangetrokken gevoeld tot vrouwen, totdat een aantal jaar geleden ook mannen in beeld verschenen. De seksuele energie richting vrouwen verdween steeds meer en ik voelde me steeds meer aangetrokken tot mannen.

Na een aantal seksuele ervaringen met mannen én een relatie met een man te hebben gehad ben ik nog steeds niet over mijn seksuele voorkeur uit. Ik ken mijzelf dus nog niet op dit vlak, ondanks dat ik verschillende ervaringen niet uit de weg ben gegaan. Dus wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Onbewuste machts-inzuiging naar anderen toe

In het artikel ‘Ik ben er al een keer aan onderdoor gegaan; ik wil het alleen niet zien’ schreef ik over de machts-inzuigende, aantrekkende en/of verleidende energie die seksueel misbruikte mensen vaak onbewust met zich meedragen. In het naslagwerk  ‘De Sleutel tot Zelf-Bevrijding’ (1993-2015) van Christiane Beerlandt staat dat mensen die seksueel misbruikt zijn onbewust in én door anderen leven en zichzelf niet als een autonoom IK ervaren; oftewel ze geloven onbewust dat ze niet op zichzelf kunnen bestaan en zelf gelukkig kunnen zijn/worden. Volgens Christiane Beerlandt nemen zij geen liefdevolle macht over hun eigen leven en vullen ze zich onbewust met anderen. Ze hebben anderen nodig om liefde en warmte in zichzelf te ervaren. En dit hardnekkige mechanisme herken ik ook in mijzelf.

Vullen met iets ‘buiten jezelf’ doet iedereen overigens in meer of mindere mate. Hierbij kun je denken aan het streven naar aanzien, status, geld, macht, liefde, spullen, eten, drugs, alcohol, etc. Kortom, alle dingen die jij nodig denkt te hebben om je happy de peppie te voelen. Het ego is zo geniepig dat het in veel situaties die het tegenkomt ‘er iets uit probeert te halen’. En vaak ben je hier zelf helemaal niet bewust van.

Terug naar de context van seksueel misbruik. Onlangs werd ik mij zeer bewust van dit mechanisme toen een seksueel misbruikte vrouw bij mij op bezoek kwam. Onbewust zogen we in elkaars energieveld en probeerden we ‘er onbewust iets uit te halen’. We gingen beiden volledig bij onszelf vandaan en ik ben in lange tijd niet zo van de kaart geweest als toen. Ik was mezelf echt even helemaal kwijt.

Door die bewustwording realiseerde ik me dat ik wellicht exact hetzelfde doe richting mannen. In de eerste vier jaar van mijn leven had ik een sterke band met mijn vader. Die heeft mij veel liefde en veiligheid gegeven; een prettige imprint voor een klein kind. In de jaren die volgden verdween mijn vader uit beeld en heeft mijn moeder in haar eentje niet de volledige liefde, veiligheid en het vertrouwen kunnen geven waar ik als kind behoefte aan had. Ik heb er gevoelsmatig als kind regelmatig alleen voor gestaan en voelde me soms gedwongen – ondanks dat ze het goed bedoelde – om bepaalde dingen te doen. Ik bedoel dit overigens niet veroordelend richting mijn moeder; ze heeft mijn zusje en ik in haar eentje groot gebracht en alles gegeven wat ze in zich had. Daar heb ik diep respect voor <3

Het projecteren van mijn oude troep op vrouwen

Binnen Onbestempeld ben ik er meerdere keren op gewezen dat ‘mijn probleem’ bij vrouwen ligt en dat ik die ervaringen structureel uit de wegga, gelovend dat ik op mannen val omdat ik daar de opvulling van warmte en liefde bij ervaar die ik mis in het contact met vrouwen. Bij vrouwen vind ik het lastig om mijzelf te openen, werkelijk mijzelf te durven zijn en mijzelf te verbinden met een vrouw. Het zou dus kunnen dat ik mijn vroegere moeder-zoon relatie op alle vrouwen die ik tegenkom projecteer en het daarom telkens uit de wegga.

Loes spiegelt mijn onbewuste overtuigingen die ik op haar projecteer perfect. Zij kan mij als geen ander binnen no-time op de kast krijgen. En ze blijft mij erop wijzen en mij triggeren, puur om mij te helpen. Om los te komen van die diepgewortelde overtuigingen die ik heb over vrouwen.

De keerzijde van het projecteren van je eigen rommel op anderen is dat je niet kunt zien wie iemand werkelijk is. En dat kan zo’n persoon ontzettend veel pijn doen. Dat ik niet kan zien wie Loes bijvoorbeeld werkelijk is omdat ik al mijn troep op haar projecteer.

Een stap verder de diepte in is dat ik zelf niet weet wie ik werkelijk ben, omdat ik continue op iedereen mijn beperkende overtuigingen projecteer én daaraan vast blijf houden. ‘That Is the Greatest Pain of All’. De frustratie en pijn dat het mij op dit moment niet lukt om liefdevol te zijn naar mijzelf en mijzelf te openen voor wie ik werkelijk ben. Waardoor het mij ook niet lukt naar Loes of anderen toe. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De grote vraag is: in hoeverre ben jij je bewust van alle projecties op anderen? En in hoeverre denk je te kunnen zien wie die anderen werkelijk zijn?

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Wil je jezelf en het Leven echt leren kennen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij jezelf en het Leven echt kunt leren kennen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
Gerelateerde artikelen & video's
Reacties
 • Karin
  Beantwoorden

  Mooi Bark <3 Wat is het moeilijk en verdrietig soms.

Laat een reactie achter

Contact

Je kunt me altijd een berichtje sturen. Ik laat dan wat van mij horen.

Vriendelijke groet,
Bark Berendsen

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

e-Boekje 30 'Juiste' Houdingen & Inzichten bij Spiritueel Zelfonderzoek – Bark Berendsen | Spirituele Verlichting.nl

GRATIS 30 Tips & Inzichten bij Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Op Zoek naar Jezelf, God, Liefde, Geluk | Spirituele Verlichting.nl