That Is the Greatest Pain of All

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

That is the greatest pain of all

Als je mij een tijdje hebt gevolgd weet je dat ik op seksueel gebied aardig met mezelf in de knoop zit. In mijn jeugd- en tienerjaren heb ik mij altijd aangetrokken gevoeld tot vrouwen, totdat een aantal jaar geleden ook mannen in beeld verschenen. De seksuele energie richting vrouwen verdween steeds meer en ik voelde me steeds meer aangetrokken tot mannen.

Na een aantal seksuele ervaringen met mannen én een relatie met een man te hebben gehad ben ik nog steeds niet over mijn seksuele voorkeur uit. Ik ken mijzelf dus nog niet op dit vlak, ondanks dat ik verschillende ervaringen niet uit de weg ben gegaan. Dus wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Onbewuste machts-inzuiging naar anderen toe

In het artikel ‘Ik ben er al een keer aan onderdoor gegaan; ik wil het alleen niet zien’ schreef ik over de machts-inzuigende, aantrekkende en/of verleidende energie die seksueel misbruikte mensen vaak onbewust met zich meedragen. In het naslagwerk  ‘De Sleutel tot Zelf-Bevrijding’ (1993-2015) van Christiane Beerlandt staat dat mensen die seksueel misbruikt zijn onbewust in én door anderen leven en zichzelf niet als een autonoom IK ervaren; oftewel ze geloven onbewust dat ze niet op zichzelf kunnen bestaan en zelf gelukkig kunnen zijn/worden. Volgens Christiane Beerlandt nemen zij geen liefdevolle macht over hun eigen leven en vullen ze zich onbewust met anderen. Ze hebben anderen nodig om liefde en warmte in zichzelf te ervaren. En dit hardnekkige mechanisme herken ik ook in mijzelf.

Vullen met iets ‘buiten jezelf’ doet iedereen overigens in meer of mindere mate. Hierbij kun je denken aan het streven naar aanzien, status, geld, macht, liefde, spullen, eten, drugs, alcohol, etc. Kortom, alle dingen die jij nodig denkt te hebben om je happy de peppie te voelen. Het ego is zo geniepig dat het in veel situaties die het tegenkomt ‘er iets uit probeert te halen’. En vaak ben je hier zelf helemaal niet bewust van.

Terug naar de context van seksueel misbruik. Onlangs werd ik mij zeer bewust van dit mechanisme toen een seksueel misbruikte vrouw bij mij op bezoek kwam. Onbewust zogen we in elkaars energieveld en probeerden we ‘er onbewust iets uit te halen’. We gingen beiden volledig bij onszelf vandaan en ik ben in lange tijd niet zo van de kaart geweest als toen. Ik was mezelf echt even helemaal kwijt.

Door die bewustwording realiseerde ik me dat ik wellicht exact hetzelfde doe richting mannen. In de eerste vier jaar van mijn leven had ik een sterke band met mijn vader. Die heeft mij veel liefde en veiligheid gegeven; een prettige imprint voor een klein kind. In de jaren die volgden verdween mijn vader uit beeld en heeft mijn moeder in haar eentje niet de volledige liefde, veiligheid en het vertrouwen kunnen geven waar ik als kind behoefte aan had. Ik heb er gevoelsmatig als kind regelmatig alleen voor gestaan en voelde me soms gedwongen – ondanks dat ze het goed bedoelde – om bepaalde dingen te doen. Ik bedoel dit overigens niet veroordelend richting mijn moeder; ze heeft mijn zusje en ik in haar eentje groot gebracht en alles gegeven wat ze in zich had. Daar heb ik diep respect voor <3

Het projecteren van mijn oude troep op vrouwen

Binnen Onbestempeld ben ik er meerdere keren op gewezen dat ‘mijn probleem’ bij vrouwen ligt en dat ik die ervaringen structureel uit de wegga, gelovend dat ik op mannen val omdat ik daar de opvulling van warmte en liefde bij ervaar die ik mis in het contact met vrouwen. Bij vrouwen vind ik het lastig om mijzelf te openen, werkelijk mijzelf te durven zijn en mijzelf te verbinden met een vrouw. Het zou dus kunnen dat ik mijn vroegere moeder-zoon relatie op alle vrouwen die ik tegenkom projecteer en het daarom telkens uit de wegga.

Loes spiegelt mijn onbewuste overtuigingen die ik op haar projecteer perfect. Zij kan mij als geen ander binnen no-time op de kast krijgen. En ze blijft mij erop wijzen en mij triggeren, puur om mij te helpen. Om los te komen van die diepgewortelde overtuigingen die ik heb over vrouwen.

De keerzijde van het projecteren van je eigen rommel op anderen is dat je niet kunt zien wie iemand werkelijk is. En dat kan zo’n persoon ontzettend veel pijn doen. Dat ik niet kan zien wie Loes bijvoorbeeld werkelijk is omdat ik al mijn troep op haar projecteer.

Een stap verder de diepte in is dat ik zelf niet weet wie ik werkelijk ben, omdat ik continue op iedereen mijn beperkende overtuigingen projecteer én daaraan vast blijf houden. ‘That Is the Greatest Pain of All’. De frustratie en pijn dat het mij op dit moment niet lukt om liefdevol te zijn naar mijzelf en mijzelf te openen voor wie ik werkelijk ben. Waardoor het mij ook niet lukt naar Loes of anderen toe. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De grote vraag is: in hoeverre ben jij je bewust van alle projecties op anderen? En in hoeverre denk je te kunnen zien wie die anderen werkelijk zijn?

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Wil je jezelf en het Leven echt leren kennen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij jezelf en het Leven echt kunt leren kennen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
9 reacties
 • Dirk Janssen
  Beantwoorden

  Dag Bark,

  Dit is het eerste artikel dat ik van je lees. Ergens geef je heel veel prijs, ergens voel ik dat ik nog weinig van je weet na het lezen van je stuk. En dat vind ik mooi. Er ligt een zekere schoonheid verborgen. Het is alsof ik enkel de weerspiegeling in het water van je zie.

  Ik ben me vrij bewust van de projectie die ik heb op anderen. Mensen in mijn omgeving hebben dikwijls veel invloed gehad. Er is een tijdje geweest dat ik veel naar workshops ging en het een sport leek om als mens zo dicht mogelijk bij de ander te komen. Nu vind ik het prettig om veel tijd door te brengen en weinig mensen te zien, weinig te delen over wat er echt in mij omgaat, wat me bezig houd en waar ik naar toe ga. Enkel mijn geliefde weet het.

  Wat ik mooi vind in je schrijven is dat ik weinig oordeel proef. Het heeft iets weg van de observatie die door een kind zou kunnen zijn gedaan..

  Lieve groet,

  Dirk

 • Anke
  Beantwoorden

  Brillant verwoord Bart!

  Ik lees je vaak en vindt vrijwel al je “bevindingen” verrassend raak.
  Vast een teken dat ik net als jij worstel, vanaf de dag dat ik hier kwam, met het leven dat ik voorgeschoteld krijg.
  Ik zie meer en meer dat ook mijn leven zich heeft ontpopt als een oneindige zoektocht naar m’n ware zelf. Of ik daar blij mee moet zijn weet ik nog niet. Het houdt daarmee mijn aandacht gericht op dat wat niet is, het gemis, de vraag zonder antwoord, de pijn zonder einde.
  Uit ervaring wetende dat alles wat aandacht krijgt groeit zit ik dus met een vos, of welk beest was het ook weer, die in zijn eigen staart bijt…………
  Lieve Bart, je vertelde dat je je leven wijt aan die zoektocht naar je ware zelf. Hoe kan een mens zoeken(dag in dag uit iets niet vinden) en in de tussentijd het leven (ver)dragen?

  Liefs Anke

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Hoi Anke,
   De wisseling tussen Edwin en mij hieronder is wellicht interessant voor je. Met name wat hij zegt over het ‘liefdevol zijn naar mijzelf’ en ‘verbinding zoeken met anderen’.
   De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik zelf continue pijn en lijden creëer. Dit deed/doe ik als ik (gedachte)patronen volg die resulteren in pijn en lijden, keer op keer. En die (gedachte)patronen zijn aangeleerd en hebben niets, maar dan ook niets te maken met wie of wat ik ben. En toch volg ik ze, waarom?
   Wellicht een idee om zelf onderzoek te doen naar je (gedachte)patronen en te kijken welke (kern)overtuigingen eraan ten grondslag liggen (zodat je achter je eigen hoe en waarom komt). Mocht je dat lastig vinden, dan is wellicht een eerste stap ‘jezelf leren observeren’, zie: https://www.spiritueleverlichting.nl/de-theorie-praktijk/wakker-worden/jezelf-observeren-hoe-doe-je-dat/
   Ciao,
   Bark

 • Edwin
  Beantwoorden

  Het is onmogelijk om iemand te zien voor we ze werkelijk zijn. Omdat ze zelf ook niet weten wie ze werkelijk zijn. Zoals jij niet kan weten wie je werkelijk bent. De pijn komt niet door je projectie of het niet weten we je werkelijk bent. Het is immers onmogelijk om te weten wie je werkelijk bent, omdat als je het zelfonderzoek goed doet je erachter zal komen dat je in werkelijkheid niet bestaat. (ik doel hier op het “zelf”, dus niet dat de realiteit van het lichaam en hersens etc niet zou bestaan). De pijn ontstaat door het niet kunnen accepteren dat je niet weet wie je werkelijk bent.
  Het feit dat je jezelf niet kan openen voor wie je werkelijk bent en liefdevol naar jezelf kan zijn, komt waarschijnlijk door het feit dat je blijft vasthouden aan de dualiteit van het zelf en ego. Je houd vast aan het zelfbeeld waarvan je weet dat je huidige zelfbeeld vals is, waardoor je op zoek gaat naar het beeld van je werkelijk zelf. Maar deze termen zijn allemaal misleidend. Er is geen zelf, dus ook geen werkelijke zelf. Je kan nooit liefdevol naar jezelf zijn, omdat dat altijd gebeurt vanuit het duale ego. Je BENT de liefde zelf. Die kan je alleen zijn als er geen zelf meer is.
  De verbinding en liefde die je zoekt met anderen (vrouwen en mannen) is slechts een bespiegeling hoe het zelf een verbinding probeert te maken met het geheel (liefde, jezelf) . Dit is echter een illusie. Het is onmogelijk voor het zelf om een verbinding te maken met het geheel (liefde), dat wat je werkelijk bent. Je zal eerst zelf moeten verdwijnen. Het zogenaamde sterven om herboren te worden.

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Hoi Edwin,
   Op het niveau van ‘het denken’ klopt het inderdaad dat ik niet kan weten wie ik werkelijk ben. ‘Het zelf’ is een illusie. Aan de andere kant leer ik op andere niveau’s ‘mijzelf’ steeds beter kennen. Wat ik daarmee bedoel is dat ik mijn authentieke gedrag, verlangens en voorkeuren leer kennen zonder de filtering van de aangeleerde normen en waarden vanuit de maatschappij, cultuur, ouders, etc., oftewel egostaat.
   Dus ondanks dat ‘het zelf’ als entiteit een illusie is, is er toch sprake van natuurlijk gedrag dat ‘uit mij komt’. En ik vind het heerlijk om die natuurlijke flow van expressie te leren kennen al bevat het geen ‘waarheid’ (meer).
   Bedankt voor je laatste punten over ‘liefdevol zijn naar mijzelf’ en ‘verbinding zoeken met anderen’. Twee eyeopeners 🙂
   Ciao!

   • Edwin
    Beantwoorden

    Graag gedaan.
    Blijft natuurlijk moeilijk hierover praten via deze manier. Toch wil ik een poging doen en voeg ik graag nog wat dingen toe. Dat je niet kan weten wie je werkelijk bent is niet alleen op het niveau van “het denken”, maar ook op het niveau van “voelen” en “ervaren”.
    Hoe groter de ontmanteling, hoe dichterbij je bij je authentieke gedrag komt. Dus kudo’s en ga natuurlijk hier gewoon mee door. Het is echter handig om in dit proces bewust te zijn van het feit dat er in werkelijkheid geen authentiek gedrag, verlangens of voorkeuren zijn. Op het moment dat je die denkt te hebben geïdentificeerd zijn ze alweer veranderd. Wees bereid om ook elke nieuw idee, die wel steeds dichterbij de waarheid komt, over je authentieke gedrag steeds weer los te laten. (zonder zelf bv geen verlangens of voorkeuren -> voor de buitenwereld misschien wel omdat je bv chocola lekker vind en bij het zien van een reep denkt: O lekker , die wil ik opeten. maar je zal begrijpen wat bedoelt wordt als je daar bent haha)
    De natuurlijke flow van expressie die “uit mij komt” , impliceert (of interpreteer ik) dat je denkt dat er een oorsprong, een begin is vanuit waar die natuurlijke flow komt.
    Dit idee dat er “een begin” is, “een oorsprong” , is juist een idee van een “zelf”. Het is een verzinsel van onze hersenen om begrip te krijgen over wie we denken te zijn, een verklaring voor ons handelen, een antwoord op de vraag “waarom”. Het kan alleen denken in duale concepten over de realiteit waarin alles een begin en eind heeft. Zoals het universum geen begin en eind heeft, zo heb jij ook geen begin en eind. Geen oorsprong. (probeer hem maar te vinden). (als je denkt: ik voel/ervaar het toch ? -> dat is ego/zelf)
    Het is handig om bewust te zijn van het feit dat je die natuurlijke flow van expressie nooit kan leren kennen, zoals je jezelf nooit kan leren kennen. Als je een verlicht iemand vraagt: waarom doe je wat je doet op dit moment, hoe kom je aan deze voorkeur. Of wat ervaar je op dit moment. Dan zal het antwoord op elke vraag zijn: “Ik heb geen idee”.
    Daarom begint de Tao bv met “de Tao is niet uit te drukken in woorden”. Dat is niet alleen omdat woorden altijd een concept zijn uit het duale denken en dus nooit de non-duale realiteit kunnen zijn. Het is omdat zelfs een verlicht iemand geen idee heeft wat een verlicht iemand ervaart, omdat hij geen idee heeft over zijn eigen ervaringen. Elk concept/idee over wat er gevoelt of ervaren wordt is immers losgelaten. (in zekere zin houden ervaringen op te bestaan)
    Een groot struikelblok is dus het -niet kunnen weten- niet kunnen accepteren. Immers wie wil er nou leven in een constante staat van “niet weten” leven 😉
    (-> wat weer komt door onze drang naar controle)

    PS Het kan natuurlijk zijn dat ik je woorden verkeerd interpreteer.

    • Bark Berendsen
     Beantwoorden

     Hoi Edwin,
     Ik snap je punt. Op het moment dat ik ‘dat wat uit mij komt’ bestempel als natuurlijk of authentiek gedrag is het wederom een identificatie. Dit inzicht is wel heavy shit. Ik moet denken aan een verlichte die heeft gezegd dat elke seconde alles sterft en opnieuw geboren wordt (of iets in die trant).
     Verder, als ik heel eerlijk ben, zijn verlangens en voorkeuren ook aan verandering onderhevig. Het loslaten van smaken op gebied van eten en muziek bijvoorbeeld resulteert ook in nieuwe ervaringen. Alsof voorkeuren mee veranderen met mijn ont-wkkeling. I don’t know…
     Wat ik bedoel met ‘wat er uit mij komt’ is het gedeelte dat ‘ik’ in een bepaald NU wat wil zeggen of mij op een bepaalde manier wil gedragen. Terwijl ik heb aangeleerd dingen niet te zeggen of gedrag niet te laten zien (egostaat bullshit). Ik weet niet of ik daar het idee van ‘oorsprong’ aan gelinkt heb, vast wel, ik zal er eens naar kijken 😉
     Dat ik die natuurlijke flow van expressie nooit kan leren kennen is een goed punt. Dank je.

     • Edwin

      wow, wel cool dat je in staat bent om te begrijpen wat ik zeg. Had ik niet verwacht haha.

      Ja, zo zou je het kunnen omschrijven. In het leven is maar 1 ding zeker en dat is dat alles altijd veranderd.
      Het op een bepaalde manier willen gedragen is een constante puzzel. Dat is verder niet erg. Ik kan je als mede-fan van Jed McKenna refereren naar een boek van hem waarin hij vertelt altijd op zijn hoede te zijn om niet als dorpsgek de maatschappij uitgejaagd te worden. (iets in die trand) Dat is een fase die ik ook zo beleefd heb. Ook dat is gewoon slechts een idee in je hoofd. (dat is slechts het ego dat zichzelf een functie geeft met het excuus dat je hem nodig hebt om op een normale manier met andere mensen om te kunnen blijven gaan)
      Er is een constante strijd van mechanismen aan de gang die je gedrag kunnen bepalen. De ene keer wint de een, de ene keer wint de ander. Er is dus niet 1 mechanisme van waaruit je authentieke ik komt en de rest is ego. Er is ook niet mis mee om constant van mening te veranderen. Er is geen authentieke mening. In Jed McKenna zijn boek vertelt hij bv over dat hij een meisje op bezoek heeft en zegt tegen haar we gaan deze laatste avond samen niks doen, ik ben moe. Dan gaat hij een tukkie doen en als hij wakker wordt neemt hij haar mee met een helikoptertrip over de stad en doen ze geweldige dingen samen. (iets in die trand 🙂 Dat is gewoon hoe het werkt. Je weet pas wat er gaat gebeuren , of wat je gaat doen op het moment dat je het doet.
      Er is namelijk geen verschil tussen “ik wil” en wat je doet. Alleen in je denken/ego. Wat je doet is wat je wil en wat je wil is wat je doet. Dat is het enige wat echt is, de rest is interpretatie van het denken.
      Ken je al de 4 vragen van Byron Katie ? Die werkten voor mij perfect om mijn overtuigingen te onderzoeken en daarna te kunnen loslaten. Een belangrijke quote van haar: je kan een ander niet begrijpen (je kan nml alleen je eigen ervaringen en overtuigingen projecteren op de ander, daar is niet aan te ontkomen, behalve door er bewust van te zijn en er niet naar te handelen. Maw pas als je die projectie voor waarheid aanneemt is er een probleem) .

 • Karin
  Beantwoorden

  Mooi Bark <3 Wat is het moeilijk en verdrietig soms.

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Op Zoek naar Jezelf, God, Liefde, Geluk | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)