Het Leven Is een Spel: Leer de Regels en Speel Mee!

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Dit artikel bevat oude ‘waarheden’ die tegenstrijdig kunnen zijn met recentere artikelen van mij. Dit komt omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Het leven is een spel: leer de regels en speel mee!

In mijn omgeving hoorde ik mensen een aantal keer vertellen dat het leven een spel is. Ik vind dit altijd een interessant gespreksonderwerp, omdat ik graag hoor hoe anderen het leven ervaren, dus mijn oren zijn dan gelijk gespitst. Echter, de voorbeelden die elke keer werden aangehaald gingen over het verkopen van producten en diensten en het flirten met andere mensen. Verbaasd keek ik ze dan aan en vroeg: “En de rest dan?” Vaak een nietszeggende blik terug inclusief de reactie: “Wat bedoel je? Ik snap je vraag niet.”

Blijkbaar denken mensen dus dat de metafoor ‘het leven is een spel’ alleen betrekking heeft op bepaalde, kleine deelgebieden van het leven. In deze blog leg ik uit waarom jouw hele leven een spel is, wat er precies mee bedoelt wordt en welke spelregels er gelden.

Geen enkel geloof is waar = het leven heeft geen enkele zin

Geen enkel geloof is waar en het leven heeft geen enkele zin; twee kanten van dezelfde medaille. Wat ik op deze website meerdere malen heb geschreven is dat niets met absolute zekerheid te bewijzen is, behalve het subjectieve Ik Ben’. Wanneer je dit tot in je diepste kern realiseert, dan zal de impact enorm zijn. Het betekent namelijk dat je NOOIT iets te verliezen hebt; het maakt totaal niet uit wat je doet. Alles waar je in gelooft en waarvan je denkt dat het ‘echt’ bestaat is niets meer dan het najagen van dromen. Dromen die gaan over ijdelheid, hebzucht, status en macht, oftewel ego. En dat zijn nu juist de dingen die jouw leven zin geven.

Overtuigingen, concepten en gedachten ‘leven’ aan de rand van je bewustzijn, in het halfduister. Door ze naar voren te halen en te onderzoeken met behulp van spirituele autolyse of een ander middel voor Zelfonderzoek, blijft er geen spaan van jouw overtuigingen heel. Door te zien en begrijpen dat een overtuiging onwaar is snijdt je de emotionele binding ermee door. Vervolgens komt er niets voor in de plaats, behalve leegte.

Het leven is een spel – wat wordt ermee bedoeld?

Op het moment dat jij je realiseert dat je in een zelfverzonnen fantasiewereld loopt, die louter bestaat uit geloof en emotionele gehechtheden, ben je vrij. Je beseft je namelijk dat alles waarvan jij dacht dat het jou toebehoorde niet van jou is en ook nooit van jou kan zijn. Met als gevolg dat er niets is wat jou niet toebehoort, waarmee het speelveld, het leven, zich in haar volledige gedaante openbaart.

In een werkelijkheid waarin je je realiseert dat je nooit echt iets te winnen of verliezen hebt wordt het leven veel leuker en vrijer. Alle zelfopgelegde, kunstmatige barrières, waar je voorheen zoveel waarde aan hechtte, voelen nog maar aan als drempels in een 30 km-zone, waar je met het grootste gemak overheen gaat. Het leven is een spel geworden, jij bent een veel vrijer persoon geworden en je ziet het leven nu als een ontdekkingsreis, waarbij je elke keer de grenzen van wat je denkt te weten en voelen verlegt.

Niet om de knikkers, maar om het spel

Het spel des levens kent geen doelstellingen, omdat er NOOIT werkelijk iets op het spel staat, behalve datgene waarvan jij gelooft dat het waar is en ‘echt’ bestaat. “Het gaat niet om de knikkers, maar om het spel”, aldus Jed McKenna. Als dit je aanspreekt en wat lijkt, wanneer begin jij dan met het echte levensspel en gooi je de belemmeringen van jouw ego van je af? Al jouw kostbare levensminuten sijpelen weg in de veronderstelling dat er nog miljoenen zullen volgen. Maar dat weet je dus niet, begin er daarom nu mee! Gooi het roer volledig om, want het beste moment om er mee te beginnen is nu!

Leer de regels van het spel!

Het spel van het leven spelen betekent je ogen openen, helderder leren zien waar je bent, welke regels er gelden en daarmee in overeenstemming leven. Laat de controle los en geef jezelf over, niet mijn, maar UW wil geschiede. Zolang je de overgang van afgescheiden zelf naar geïntegreerde zelf niet hebt gemaakt is je leven nog NIET begonnen.

Dus wat ga je doen? Klein, angstig en benepen op je nest blijven zitten of uitgroeien tot de potentiële dimensies van jouw geest? Met eigenschappen als bewustzijnsverruiming, dankbaarheid, speelsheid, onvoorwaardelijke liefde en weten hoe het is om niet alleen in een lichaam te leven.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Wil je het spel van het Leven leren spelen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij het spel van het Leven leert spelen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
10 reacties
 • Ed
  Beantwoorden

  Beste Bark,

  Net begonnen in de boeken van McKenna, lees ik hier ook graag een en ander. Je schrijft prettig, vind ik.
  Ik moet alleen wel vaak lachen om de mensen die hier komen vertellen dat je een ander niet kunt helpen en vervolgens vertellen hoe ver jij bent en adviezen geven.
  De gebruikelijke competitie zoals die in New-age en Spiriland veel voorkomt.

  Maar goed, ik begin net, dus wellicht ga ik dat nog anders zien. Tot dan: keep up the good writing!

  Hartelijke groet,
  Ed.

  • Bark
   Beantwoorden

   Hi Ed,

   Ach, uiteindelijk ben ik ook maar een ‘zoeker’ die het leuk vind om het e.e.a. te schrijven voor anderen en om het voor mijzelf helder te krijgen.

   Mensen zijn in beginsel vermoeiend, uitzonderingen daar gelaten. 🙂

   Hoop dat je er iets aan hebt en veel succes,

   Warme groet,
   Bark

 • Dimitri
  Beantwoorden

  hallo .. ik vraag me af wat antwoord ik op deze vragen krijg. over wa zijde ge bezig als ik jullie berichten lees doen jullie precies gelijk we in iets leven gelijk de in de matrix film. een soort film die we zelf spelen en aan de andere kant ingeplugt zijn

 • Ralph
  Beantwoorden

  Het leven opzich ik geen spel, want ‘spel’ of ‘game’ is een begrip uit een menselijk leven. Een spel heeft een bevredigend einde waarin alles op zijn plaats valt, dit zal voor ons niet komen. Ons bestaan komt voort uit louter toeval en niets anders. Er is in de loop der jaren een maatschappij ontstaan waarin wij toevallig geboren zijn. En we hebben ons te houden aan de regels van onze tijd. Zoals we ook gebruik maken van de voorzieningen van onze tijd. We kunnen hier, helaas, niets tegenin brengen. Geld bestaat niet en is niet echt, toch draait ons bestaan er inmiddels echt om. Onze geest of ons besef is niets meer dan een soort overontwikkeld instinct waar we ons geen raad mee weten, of althans geen plaats weten te geven. Uiteindelijk zal, hoe dan ook, de mensheid ophouden te bestaan en vele jaren later zal een andere soort het mogen ‘proberen’. Net zoals wij, zullen ze, wanneer er naar gezocht wordt, resten vinden van ons nietszeggende bestaan. De dood is geen verlossing, maar zal exact hetzelfde voelen als de tijd voor je geboorte…

  • Bark
   Beantwoorden

   Beste Ralph,

   Ken je de methode van spirituele autolyse? Kijk daar eens naar: https://www.spiritueleverlichting.nl/blog/de-sloophamer/spirituele-autolyse-voorbeeld/

   Alle meningen/overtuigingen die je hebt zijn emotionele gehechtheden en subjectieve interpretaties van jouw werkelijkheid. Die stoelen allemaal op veronderstellingen. Ik zou zeggen, onderzoek de alinea die je hebt geschreven op je veronderstellingen en je zult zien dat er geen spaan heel van blijft.

   Als je een verandering in jezelf teweeg wilt brengen zul je naar binnen moeten keren. Ga sleutelen en de werkelijkheid verandert vanzelf met je mee.

   M.v.g.,
   Bark

 • Nicole van Dam
  Beantwoorden

  Beste Bark

  Bedankt!
  Destijds was mijn proces al op gang. En is door extreme ontevredenheid in een snel vaart gegaan.
  Opeens was de film op het doek voorbij, ik stond op en verliet zonder enkele aarzeling de bioscoop.
  Terug kijken deed ik niet, dit kon ook niet meer de deur was immers gesloten! Dus je wordt de bioscoop niet uitgezet, opeens sta je gewoon buiten. Je zal misschien zelf ooit ervaren dat je geen keus hebt. Het overkomt je gewoon. Door gevolg van het proces!

  Als je het leven echt als een spel zal zien. Is twee jaar verblijven in de staat van een “menselijke volwassenheid” erg lang in mijn ogen. Normaliter speelt iemand het volledige spelletje in twee jaar klaar althans volgens Jed Mckenna. In mijn ogen moet dit ook zeker in deze tijd mogelijk zijn.

  Zelf werk ik als opzichter in een natuur gebied. Heb weinig tot niets met mensen te maken. Op deze manier is het voor mij mogelijk om in dat opzicht nog mee te draaien in de maatschappij. Er zou voor mij ook geen andere baan mogelijk zijn.

  Forceren, haasten zoals jij het omschrijft moet je zeker niet doen. Dan zal je het ook nooit klaar spelen. Als je al drie dagen een ervaring hebt gehad in een non-duaal bewust zijn. Dan zal ik juist gemotiveerd zijn. Nooit heb ik een voorproefje gehad.En het heeft jou niet genoeg gemotiveerd? Klinkt voor mij erg vreemd.
  Het duurt even dat dit proces vorm krijgt. Maar als dat het eenmaal heeft. Motiveert het je zeker niet om nog terug te gaan. Overigens is dit ook niet mogelijk.

  Wat je de rest van je leven gaat doen? Dat manifesteert zich van zelf. Als je eenmaal de communicatie met het universum volledig begrijpt. Vind dit van zelf zijn plek. En vallen alle puzzelstukjes op zijn plek.

  Zo ben ik begonnen met gehechtheid, emoties en liefde uit de weg te ruimen. Als dit geen bestaansrecht meer heeft ontwikkeld de rest zich van zelf.
  Maar in zekere zin heb jij nog een te groot belang,om dit in stand te houden zo te merken.
  Als je je zelf niet realiseert of niet wil realiseren kom je geen stap verder, en zul je ten alle tijden een stap terug zetten. Wat weer terug te vorderen is tot verstikking van de persoon wie je altijd al was.

  Want ik heb ook een terug val gekregen toen ik in de staat van menselijke volwassenheid verkeerde. Ik ging wederom weer een relatie aan met iemand. En nam mijn leven weer oude patronen aan. Dit hield ik even vol. Maar op ten duur onmogelijk. Waardoor het is een sneltrein ging zoals ik al aangaf.

  Veel succes verder met alles.
  Laat ik dan hopen voor jou dat dit je motiveert om toch is verder te gaan kijken. En bereid bent tot de volgende level van het spelletje.

  Met vriendelijke groet,
  Nicole van Dam

  • Bark
   Beantwoorden

   Hallo Nicole,

   Duidelijk en helder verhaal. Ik vraag mij al lange tijd af of de staat van menselijke volwassenheid stabiel is. Ik heb daar ook mijn twijfels over. 🙂 Jed McKenna zegt dat een menselijk volwassene en een spiritueel verlicht persoon een tijdje dezelfde taxi hebben gedeeld. Dat begrijp ik volledig.

   Echter, als je begrijpt wat je ego is, hoe het ego werkt en hoe je altijd vanuit angst leeft en daarnaast eerlijk bent tegenover jezelf, dan kan bewustzijnsstaat van menselijke volwassenheid nooit een eindstation zijn. Het is en blijft een instabiel kaartenhuis waar je continue energie in moet pompen, tenzij je later toch weer gaat ontkennen. 😉

   Tja, ik wist eerst niet goed wat ik van die ervaring moest vinden/denken. Voor de ervaring zat ik zo aan mijn ego gebonden en identificeerde ik mijzelf er zo erg mee, dat ik continue pijn had in mijn lichaam – ik had door een onverwerkt trauma geen gevoelsintegratie, waardoor ik alles deed op basis van mijn normen, waarden en principes. Ik denk dat bewustwording via boeken lezen nooit had gewerkt, daarvoor was het te laat. Gelukkig speelde Krishna vals. 😉

   Je berichtje raakt een gevoelige snaar bij me; je hebt gelijk, ik kan ook niet meer terug. Uitgesloten, kan niet meer. Waarschijnlijk ben ik me alleen maar aan het verzetten…

   Dat van het wederom aangaan van een relatie klinkt herkenbaar, been there, done that. Ook ik kan het niet meer opbrengen om de begripvolle partner te zijn die altijd luistert en het zelfbeeld van ‘mijn wederhelft’ reflecteert.

   Dank voor je feedback!

   Met hartelijke groet,
   Bark

   • Nicole van Dam
    Beantwoorden

    Beste Bark,

    Uiteraard graag gedaan. Hoop dat je er wat mee doet/kunt.
    Of je moet er voor kiezen nu te “stoppen”. En je website te sluiten. Maar ik geloof dat dit geen optie meer is.

    Indien je kiest voor het laatste zal er een grote verandering plaats vinden. En dan wel een leven vrij van ANGST.
    Voor mij is het mogelijk me zo nu en dan in de persoon Nicole te verplaatsen. Omdat ik sinds kort verlicht ben. Ook dit zal alleen maar verder af gaan zwakken. Wees goed bedacht voor je eraan begint. Er is geen weg meer terug.
    Over een periode van een jaar of 2 geloof ik niet meer dat een communicatie mogelijk is tussen jou en mij. Voor mij althans niet. Wellicht voor jou ook dan ook niet meer.

    Klaar is klaar.
    Zou je in alle opzichten willen motiveren om verder gaan. Het universum bracht me hier om, een teken om via deze weg dit jou kenbaar te maken! Dat je de weg terug niet meer vinden zal!

    Met vriendelijke groet,
    Nicole van dam

 • Nicole van Dam
  Beantwoorden

  Beste Bark,

  Wat grappig dat je omschrijft het leven is maar een spel. Ervaar je dit zelf ook zo?
  Enige tijd geleden vroeg je mij in welke staat ik was van mij ontkenning.
  Inmiddels kan ik niet anders zeggen dat ik klaar ben met mijn werk.

  Toen ik de vorige keer op je website kwam vroeg ik me af in welke level je zat van het spel. Je omschrijft op je website een staat van “menselijke volwassenheid” te verkeren. Je verblijft hier al een tijdje denk ik zo?
  In de staat van “menselijke volwassenheid” heb ik ook een tijdje kunnen spelen. Maar op ten duur was het voor mij ook niet meer mogelijk om hier te verblijven. Want je verblijft hier vanuit ANGST.
  Dus was het tijd voor de volgende stap, en is weer heel moeilijk Ik moest toch weer verder met spirituele atuolyse. Ontkenning kon niet meer langer bestaan. Ik onderging dit proces en er bleef maar een ding over tijdens dit proces ,en dat was het realiseren van de volledige waarheid. Ik heb een hoop dingen gedaan om dit te bereiken, zo verliet ik des tijds mijn vriend, ik sloot me zoveel mogelijk af van de buitenwereld. En nu leef ik voornamelijk alleen.

  Het is moeilijk om mee te draaien in deze maatschappij. Het kost veel energie om elke dag weer mijn kostuum aan te moeten trekken. Tot nu toe gaat het me redelijk af. Zodra ik thuis kom heb ik geen verbintenis met mensen. Gehechtheid, emotie, liefde, angst ik ben niet in staat dit nog langer op te brengen. Alle mogelijke vormen van relaties is niet langer mogelijk. Het kost me teveel energie wat ik er niet voor over heb. Tijdens het proces heeft dit veel verdriet gedaan. Maar nu het punt “klaar”is bereikt niet meer. Het is zo.

  Ik zie dat jij graag mensen helpt die vast zitten verder wil helpen. Je hebt de waarheid dus zelf ook nog niet gerealiseerd. Iemand die dat heeft is niet meer in staat naar de onzin en problemen van een ander aan te horen. Ik ben van mening dat mensen hun eigen problemen moeten oplossen. Je kan het pad van een ander niet volgen dit is onmogelijk in mijn ogen.
  Gezien je website geloof ik wel dat je de discipline hebt om de rest van het spelletje ook klaar te spelen. Alleen speelt angst nog een te grote rol in je leven.
  Succes voor in de toekomst, hoop dat je ook ooit volledige waarheid zult realiseren. Het spelletje is vanaf dat moment alleen maar leuker om te spelen.

  Met vriendelijke groet,
  Nicole van Dam.

  • Bark
   Beantwoorden

   Hallo Nicole,

   Gefeliciteerd, al is er niemand meer die ik kan feliciteren. 😉 Dat heb je dan best snel gedaan, moet ik zeggen. Ik neem aan dat je toen al een tijd aan de gang was:-). Ben je trouwens nog steeds van mening dat je de bioscoop wordt uitgezet, of je nu wilt of niet?

   Ik denk dat ik nu zo’n twee jaar ‘menselijk volwassen’ ben. Ik ben het inderdaad met je eens dat ook de staat van menselijke volwassenheid een bewustzijnsstaat is waarin je leeft vanuit angst. Misschien niet helemaal meer, maar zolang je nog gehecht bent aan je ego, leef je (gedeeltelijk) vanuit angst. Dat zul je waarschijnlijk wel met mij eens zijn.

   Ik ervaar het leven zeker als een spel. Daar waar ik niet meer gehecht ben aan mijn ego zie ik de perfecte intelligentie, de samenhang van alles, de patronen, etc. Niet overal, maar zeker wel in grote lijnen.

   De prijs voor de waarheid is alles, de prijs voor de waarheid is niets. Klaarblijkelijk ondervind je dit aan den lijven. Wat doe je nu de hele dag dan? Werken is onmogelijk in mijn beleving. In de staat van menselijke volwassenheid merk ik al regelmatig dat werken/communicatie lastig kan zijn.

   Je hoeft toch niet mee te draaien in de maatschappij? Als je daarmee werken bedoelt, dat is een doodlopende weg in mijn beleving. Althans het werk waarin je moet samenwerken, communiceren, doelen behalen, commercieel bezig zijn, etc.

   Haha, nou het zou je verbazen hoeveel mensen ik heb ‘geholpen’. Vier in anderhalf jaar tijd. Zoals Jed McKenna zegt: “Menselijke volwassenheid is het ware lot uit de loterij.” Zo ervaar ik dat ook. Aanvankelijk dacht ik dat mensen deze bewustzijnsstaat willen bereiken, daar een prijs voor willen betalen. Niet dus. Spirituele verlichting kun je niet willen. Menselijke volwassenheid kun je willen, maar (bijna) niemand wil er de prijs voor betalen. Hoe helder en duidelijk ik dingen ook uitleg, mensen blijken het elke keer weer anders te interpreteren en uit te leggen aan zichzelf.

   Het is niet zo dat ik graag mensen wil helpen. Dit is eigenlijk één van de weinige onderwerpen die me nog iets interesseren. Ik vind het leuk om te schrijven en wat te corresponderen. Hier kun je geen geld mee verdienen kan ik je zeggen. 😉

   Ja, je hebt gelijk. Ik heb de waarheid nog niet gerealiseerd. Waarom zou ik me haasten? Ik heb zo nu en dan die focus en gedrevenheid om delen van mijn ego te vernietigen. Vervolgens zakt de energie weer voor een tijdje weg. Alles wat ik kapot maak kan nooit meer worden hersteld, dat weet je. Ik heb zelf tijdelijk drie dagen non-duaal bewustzijn ervaren, dus ik weet hoe de andere kant eruit ziet en de ervaring motiveert me niet eerlijk gezegd. Aan de andere kant ervaar ik het proces een stuk makkelijker volgens mij, omdat ik ‘weet’ hoe het ‘daar’ is. Al weet ik dat niet zeker. Krishna heeft als het ware vals gespeeld, net zoals bij Arjuna, haha.

   Wat moet ik de rest van mijn leven gaan doen als ik de waarheid heb gerealiseerd? Ja, angst, I know, ik verzet me er niet tegen, maar ik ga het ook zeker niet forceren.

   Problemen en onzin aan horen van anderen, ik weet het, ik heb nu al moeite om ergens naar te luisteren, haha. Dat zal er niet beter op worden in de toekomst.

   Thanks, ik weet ook wel dat ik het spelletje ga uitspelen, dat patroon neem ik ook waar. Ook wat betreft angst in mijn leven heb je gelijk. Die zie ik ook nog steeds. 😉

   Dank voor je inbreng Nicole, nice. 🙂

   Groet,
   Bark

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

De Waarheid - Wat Is Dat? | Spirituele Verlichting.nlGehechtheid Trauma - Onthechting Traumaverwerking | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)