Lichaam & Geest in Balans? Luister naar Je Lichaam!

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Dit artikel bevat oude ‘waarheden’ die tegenstrijdig kunnen zijn met recentere artikelen van mij. Dit komt omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Lichaam & geest in balans? Luister naar je lichaam!

Een onderwerp dat mij al langere tijd bezig houdt is de balans tussen lichaam en geest. De reden hiervoor is dat mijn lichaam en geest zo uit balans waren geraakt drie jaar geleden, dat ik continu rond liep met extreme pijn en spanning in mijn lichaam. Ik was zo afgesneden van mijn lichaam dat ik elk signaal van mijn lichaam onbewust negeerde – ik had letterlijk geleerd te leven met de pijn. Ik functioneerde volledig vanuit mijn geest en gebruikte mijn overtuigingen, regels en principes om te navigeren door het leven. Mijn lichaam, loyaal dat het is, is mij altijd trouw blijven volgen. Uiteindelijk bezweek ik geestelijk onder de enorme druk van continue spanning en pijn. Ik realiseerde me toen dat het zo niet langer kon en ik mijn leven ingrijpend moest veranderen.

Langzaam maar zeker begon ik beter naar mijn lichaam te luisteren en kwamen lichaam en geest beter in balans, al kostte het mij verschrikkelijk veel moeite. Ik had mij voor die tijd alleen maar gefocust op mijn geest, omdat ik mij volledig identificeerde met mijn ego. Simpele vragen waar ik mij toentertijd mee bezig hield zijn: Wat voel ik? Wat vertelt mijn lichaam mij? Wat wil mijn lichaam? Wat doe ik ‘verkeerd’ dat ik pijn en spanning ervaar? Ik kan je zeggen dat ik deze periode als zeer lastig ervaren heb. Opnieuw contact maken met een ‘oude vriend’ is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Deze blog is gebaseerd en geïnspireerd op het boek ‘Body/mind balancing: harmonie van lichaam en geest’ (2004) van Osho. Een must-read voor iedereen die het contact met zijn of haar lichaam wil herstellen en/of verbeteren.

Luister naar je lichaam

Wij mensen volgen niet altijd ons lichaam, altijd is er onze geest (ego) die de signalen van het lichaam overschreeuwt en overheerst. Op jonge leeftijd wordt ons al geleerd om niet naar ons lichaam te luisteren. We verzinnen allerlei regels, met de gedachte structuur en regelmaat te creëren, voor onze kinderen. De meeste kinderen moeten bijvoorbeeld altijd hun bord leeg eten, zelfs als ze aangeven geen trek meer te hebben. Hoe leer je een kind de signalen van het lichaam te negeren? Zo dus!

Door steeds minder (goed) te luisteren naar ons lichaam, verliezen we tegelijkertijd ook het contact met ons lichaam. Hierdoor raken we steeds minder gevoelig voor de signalen die zij afgeeft, waardoor het lichaam op haar beurt steeds sterkere signalen gaat afgeven. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen blijkt dat sommigen onder ons zelfs in extreme situaties ‘meesters in het negeren van signalen’ zijn, ik dus 🙂

In onze maatschappij wordt het tegenwoordig normaal gevonden dat je ‘moet lijden’ om iets te bereiken. Velen van ons maken lange dagen van vele uren, ervaren regelmatig stress, fysieke pijn en spanning tijdens hun werkzaamheden en gaan toch op dezelfde voet door. Waarom maken we het onszelf zo moeilijk? Ego, ijdelheid, status en hebzucht zijn altijd de boosdoeners.

We kunnen het onszelf zo makkelijk maken door gewoon naar ons lichaam te luisteren en het te volgen. Maar nee, we luisteren liever naar ons ego met al haar overtuigingen en principes en nemen de lichamelijke pijn en spanning op de koop toe, zolang we onze zelfingebeelde doelen maar bereiken. Dwazen zijn we!

“Luister naar je lichaam. Het lichaam is niet je vijand en als het iets zegt, handel dan dienovereenkomstig, want je lichaam heeft een wijsheid van zichzelf. Verstoor die niet, ga niet op een mindtrip. Strakke regels leer ik je niet, ik geef je gewoon bewustzijnsbesef. Luister naar je lichaam.”

“Je lichaam is je vriend, niet je vijand. Luister naar zijn taal, decodeer zijn taal, en langzaam maar zeker, als je binnengaat in het lichaamsboek, en je slaat de bladzijden om, word je het hele levensmysterie gewaar. In gecomprimeerde vorm zit het in je lichaam. Een miljoen maal vergroot, is het overal op de wereld. Maar gecondenseerd tot een kleine formule is het aanwezig, daar in je lichaam.”

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Wij staan eigenlijk niet in contact met ons lichaam. Natuurlijk is er wel contact, maar een diepe gevoeligheid van het lichaam missen de meesten van ons. We zijn ons alleen maar bewust van ons lichaam als we pijn hebben, de rest van de tijd zitten we alleen maar in onze geest/hoofd.

De kunst is om contact te maken met je lichaam wanneer je geen pijn hebt. Door gewoon je ogen te sluiten op het moment dat je ontspannen bent en je gewaar bent van je lichaam, ben je in staat alle delen van je lichaam te voelen. Je lichaam vertelt namelijk een heleboel dingen en niet alleen als je pijn hebt. Zelfs de kleinste verandering in spanning of vreugde is voelbaar als je volledig afgestemd bent op je lichaam.

Begin daarom vaker en beter naar je lichaam te luisteren en je zult merken dat je steeds fijngevoeliger wordt. Zelfs de kleinste signalen zul je na verloop van tijd opmerken. De gulden regel is dat je lichaam het altijd bij het rechte eind heeft als er wrijving ontstaat tussen je lichaam en geest. Onthoud dat goed en herstel het verloren contact met je lichaam, dat resulteert uiteindelijk in een gezonde geest in een gezond lichaam.

Lichaam en geest zijn één

De meeste lichamelijke problemen zijn psychosomatisch van aard, waardoor je lichaam en geest niet in balans zijn. De boosdoener is bij het merendeel van de klachten die jij ervaart jouw ego. Hierdoor raak je afgesneden van je lichaam, en dat terwijl lichaam en geest één zijn, twee delen van één geheel. De geest is het innerlijke van het lichaam en het lichaam is het uiterlijke van de geest. Problemen kunnen dus beginnen in de geest en het lichaam binnengaan, waarbij het lichaam een uiterlijke manifestatie wordt van een innerlijke toestand. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

Om lichaam en geest in balans te krijgen, dient een probleem daarom op twee vlakken te worden aangepakt. Aan de ene kant pak je de overtuigingen aan die de signalen van jouw lichaam overschreeuwen. Aan de andere kant luister je beter en beter naar jouw lichaam en voel je aan wat het nodig heeft: eten, rust, activiteit, verzorging, etc. Daar handel je natuurlijk ook naar!

De focus ligt altijd bij het lichaam, die is leidend. Geef je lichaam altijd prioriteit en zet je geest (ego) met haar dwaze denken op de tweede plek. Ik bedoel, hoe kun je nu genieten van je leven als je lichaam en geest niet in balans zijn en jij dus continu belemmering ervaart? Je lichaam is je grondslag, als dat in orde is volgt de rest vanzelf.

Wees trouw aan jezelf en je lichaam

Wees altijd trouw aan jezelf wanneer je luistert naar je lichaam. Jij voelt je lichaam aan, dus weet jij wat het beste voor haar is. Luister dus nooit naar iemand die zegt wat jij moet doen, luister naar je innerlijke stem, die vertelt je exact wat je lichaam nodig heeft. Iedereen is anders en heeft andere voorkeuren en behoeften. Jij weet zelf wat het beste voor jou is, vertrouw daar dus op.

Draag ook nooit een masker. Wees één met hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt, accepteer dat volledig en laat het toe. Wees bijvoorbeeld helemaal verdrietig, blij, woedend, kwaad, euforisch, etc. Als je je gevoelens onderdrukt of negeert schep je zelf energetische blokkades in je lichaam die tot allerlei klachten kunnen leiden.

Tenslotte, blijf altijd in het heden. Wat voorbij is is voorbij, maak je daar geen zorgen meer over. Draag het niet met je mee als emotionele last. Aan de andere kant, wees ook niet bezorgd over de toekomst, dat heeft totaal geen zin, want daar heb je totaal geen controle over. Geef jezelf gewoon over en vertrouw erop dat wat er gebeurt, het beste is wat jou kan overkomen. Vanaf dan zul je meer en meer in het ‘nu’ leven en kunnen genieten van elk moment dat langskomt.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Wil je je lichaam & geest weer in balans brengen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij je lichaam & geest weer in balans kunt brengen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
6 reacties
 • Michele
  Beantwoorden

  Beste Bark,

  wat een interessant onderwerp. Ik heb er zelf ook dagelijks mee te maken, hoe mensen helemaal vergeten voor zich zelf, voor hun lichaam te zorgen. Ook de vraag of je echt moet lijden om iets te bereiken boeit me enorm. Ik dacht dat vroeger namelijk zelf, maar kom meer en meer achter dat dat niet zo is…

  • Bark
   Beantwoorden

   Hoi Michele,

   Wat kan er nog meer bizar zijn dan dat? Dat een mens vergeet voor zijn lichaam te zorgen. Verbijsterend gewoon, maar ik heb het zelf ook jaren gedaan, dus zo onvoorstelbaar is het nu ook weer niet, haha.

   Wat betreft dat lijden, ik weet dat het boeddhisme lijden in de leer heeft opgenomen en dat mensen die het boeddhisme aanhangen zich in allerlei bochten wringen om verlost, verlicht, etc. te worden.

   Maar als je heel goed kijkt en eerlijk bent t.o.v. jezelf, dan kun je niet anders concluderen dat je jezelf voor de gek houdt. Niemand hoeft te lijden, lijden komt alleen maar voort uit willen en dat is ego. Continue verzetten tegen ‘wat is’, tegen de stroom ingaan, in plaats van onszelf overgeven aan iets hogers, wat dat ook moge zijn.

   Kijk eens naar dieren, er is er niet 1 die lijdt, behalve als de mens er zich mee bemoeit. Verder lijden ze alleen als ze ziek of heel erg oud zijn, maar dat daargelaten is er geen enkel dier die lijdt.

   Dus wat zijn we met zijn allen in hemelsnaam aan het doen? Wat ben jij aan het doen? Wat ben ik aan het doen?

   Dat is de vraag die ik mijzelf continue stel als ik lijd en het antwoord daarop vraagt om actie 🙂

   Warme groet,
   Bark

 • Sonja Wanders
  Beantwoorden

  Dag Bark,
  Bedankt weer voor je blog. Goed ook dat je er je persoonlijke ervaring in verwerkt.Boeiend onderwerp. Ik zie dat veel mensen hun lichaam voorbij denken met opbouwende spanning en blokade tot gevolg (ben er zelf ook niet helemaal vrij van) Ik vraag me alleen af of het ego altijd de boosdoener is.Veel mensen weten niet hoe naar het lichaam te luisteren omdat ze dat nooit geleerd is, sterker nog, afgeleerd is. Onze hele maatschappy is gebaseerd op straffen en belonen. Dat begint al met de opvoeding en het onderwijs. Zodoende wordt de autoriteit altijd buiten jezelf gelegd.
  Anderen(ouders, juf, meester, baas) weten wat goed voor je is.Geen wonder dat mensen het contact met zichzelf (en niet alleen hun lichaam) kwijt raken en verward of erger raken.Zou de maatscappij echt een choas worden als we het straffen/belonen laten vieren en mensen meer lieten doen wat ze willen?

  • Bark
   Beantwoorden

   Hallo Sonja,

   Weer terug in NL zie ik. 🙂 Het is inderdaad een boeiend onderwerp, I know. Het gaat er denk ik om hoe je ego definieert. Ik definieer het ego als het onware zelf, de jij van wie jij denkt dat jij bent. Oftewel de persoon die jij ziet als ‘ik’. En in mijn beleving is het onware zelf/ik altijd de boosdoener.

   Je haalt hier inderdaad een belangrijk begrip aan: autoriteit. Zoals Jed McKenna aangeeft bestaat er geen autoriteit buiten jezelf, hiermee bedoelt hij dat wij zelf al onze overtuigingen onder de loep kunnen nemen en zelf kunnen bepalen of iets waar of onwaar is. Echter, het begrip autoriteit slaat natuurlijk ook op je lichaam, dat wilde ik in deze blog ook benadrukken. Jij weet zelf wat het beste voor jouw lichaam is en niemand anders.

   In jouw reactie blijkt dat je gelooft in het concept van straffen en belonen. Ik bedoel niet het geloven dat je er mee eens bent, maar het geloven dat het ‘echt’ bestaat. Ik zou zeggen, onderzoek het eens, ben je er ook gelijk van af. 😉

   Mensen zijn bang om hun ogen op te doen en te zien waar ze werkelijk zijn en welke regels er gelden. Wij mensen willen geleid worden omdat dat zekerheid en houvast geeft. Vaar je eigen koers, daar gaat het om! Als mensen de rest van hun leven gehecht willen zijn aan het concept van straffen en belonen (en zichzelf daarmee afhankelijk opstellen) moeten ze dat zelf weten. Daar kiezen ze zelf voor, niemand verplicht ze dat te doen wat ze doen.

   Fijn weekend gewenst!

   Groetjes,
   Bark

 • Wilma
  Beantwoorden

  Prachtige heldere blogs. Ik lees ze graag. Ben al een tijdje ‘bezig’met nondualisme alhoewel ik het niet goed een plaats kan geven en uit kan leggen wat ik precies bedoel/begrijp. Het voelt iig goed. Ik herinner me voorval uit mijn kinderjaren. Ik zat in de klas. En ineens kwam de gedachte in me op. “Alles is een droom. Niets is wat het lijkt”. Het vreedzame gevoel vergeet ik van mijn leven niet. Zou het zó graag weer ervaren.

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Niet Gelukkig Zijn Hoe Gelukkig Worden | Spirituele Verlichting.nlHet Ego - Wat Is Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)