Ik Wil Niemand tot Last Zijn – Hoe Doorbreek Je Dit Gedachtepatroon?

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Ik wil niemand tot last zijn – hoe doorbreek je dit gedachtepatroon?

“Ik geloof dat ik anderen tot last ben. Ik heb sterk de overtuiging dat anderen last hebben van mij als ik mij laat gaan. Als ik buiten de kaders treed die mij zijn aangeleerd. Als ik mij buiten de veilige kaders van ‘het denken’ begeef. Ik heb het idee dat als ik mijzelf laat horen, ik anderen irriteer, waardoor ik dingen nalaat om er maar voor te zorgen dat ik anderen niet tot last ben. Ik houd me in en ik durf geen risico’s te nemen. Het risico op mogelijke feedback, boosheid, verontwaardiging, etc. is waar ik het allermeest bang voor ben. Dat wat ik doe niet oké is. Dat wie ik ben niet oké is. Dat ik er niet mag zijn en er geen ruimte is voor mij.”

Rekening houden met… ik splijt mijzelf doormidden

En daarom houd ik rekening met alles en iedereen. Om er te mogen zijn. Om te mogen bestaan. Alsof ik anderen nodig heb om mij in die behoefte en schijnzekerheid te voorzien. Waardoor ik zelf niet opsta en mijn eigen leven creëer en het vormgeef zoals ik dat graag ten diepste wil ervaren. Ik mag van alles zolang ik anderen maar niet tot last ben.

Het rekening houden met mensen en huisdieren zit zo verweven in mijn ego-DNA dat ik me niet kan voorstellen hoe het is zonder deze kernovertuiging(en) te leven. De overtuigingen zijn zeer sterk en worden ondersteund door enorme hoeveelheden emotionele energie, waardoor mijn hele ervaring levensecht en reëel lijkt. Ik bedoel, als ik het Leven zo ervaar, dan zal het ook wel kloppen toch?

Een Zelfonderzoek perspectief

Laten we er eens van een afstand naar kijken en ontdekken of Zelfonderzoek ons wat te bieden heeft. Ik houd me al een tijd bezig met Zelfonderzoek en het doorbreken van (gedachte)patronen. In essentie komt het erop neer dat je elke situatie waarin het niet voor je ‘stroomt’ (lees: een blokkade ervaart) je aan Zelfonderzoek onderwerpt, welke bestaat uit twee stappen. In stap 1 ontleed en doorzie je de (kern)overtuigingen van het ego, die je vervolgens loslaat en waar je dus van onthecht in stap 2. Het belangrijkste middel om te onthechten van datgene waar je altijd in hebt geloofd is het doorbreken van (gedachte)patronen en anders te handelen in je leven.

Het herkennen van de negatieve kernovertuiging(en) is dus de eerste stap. En om eerlijk te zijn ook de makkelijkste. Ik heb de kernovertuigingen dat ‘ik anderen altijd tot last ben’ en ‘niemand tot last wil zijn’, waarmee ik mijzelf ontzettend veel levensplezier en vreugde ontneem. En wat ik doe of nalaat helemaal af laat hangen van anderen. Met andere woorden, ik geef andere mensen macht over mijzelf door continue rekening te houden met ze. Een pijnlijke constatering 🙁

Er is een redelijke kans dat je ‘rekening houden met’ als een gezonde, sociale eigenschap ziet. En ‘geen rekening houden met’ als een egoïstische, asociale houding. Dat kan ik me voorstellen. Er is natuurlijk geen enkele reden om iedereen continue tot last te zijn, tenzij je voelt dat het je ‘hoogste eigen waarheid’ is, haha. En daarmee komen we bij een interessant punt: het gaat er niet om dat ik iedereen tot last wil zijn of dat ik niemand tot last wil zijn. Het gaat erom dat ik de vrijheid in mijzelf ervaar om datgene te doen, zeggen, uit te drukken, etc. waar ik op dat moment zin in heb. En dus niet beperkt wordt in mijn handelen door mijn op angst gebaseerde normen en waarden over hoe ik mij dien te gedragen.

Angsten en donkere kanten van mijzelf

De afgelopen twee weken ben ik ’s nachts veel alleen geweest om mijzelf echt te leren kennen. En mijn diepste angsten en donkere kanten onder ogen te durven zien. Kanten van ‘het Zelf’ die iedereen in zich heeft of je je er nu van wegdraait of niet. Ik vind het heel heftig en intens om werkelijk mijzelf te zijn en daarop te durven vertrouwen. Als je zoals ik altijd gedachtepatronen in je hoofd hebt gevolgd, is het maken van contact met ‘je Wezen’ een intense en overweldigende ervaring. No more running, no more hiding, no more escaping. Dit is wat het is. Dit is waar ik al die jaren voor op de vlucht ben geweest. Altijd met het idee dat ik ergens anders beter af was. Alleen die plek bestaat niet. Die plek is illusionair. Volledig ‘Jezelf Zijn’ is het enige wat er is. Je kan nergens anders heen. Alle vlucht- en vechtspelletjes van het ego zijn alleen maar afleiding. Afleiding die ervoor zorgt dat jij jezelf nooit leert kennen. Dat wat jij bent: Liefde.

De blokkade in mijn huiskamer

Oké, nu komen we ‘to the point’ van het verhaal. Stap 1 bij Zelfonderzoek is dus het herkennen en doorzien van de kernovertuiging(en) die ervoor zorgen dat het niet voor je ‘stroomt’ in een situatie. In stap 2 maak je korte metten met die overtuiging(en) door het patroon in je leven te doorbreken. In mijn geval speelde de situatie waarin ik een blokkade ervoer in mijn huiskamer af. Ik merkte dat ik continue rekening hield met mijn buren en twee poezen als ik de muziek hard wilde zetten laat in de avond of nacht. “Als ik de muziek hard zet, dan hebben anderen daar last van. Dan worden ze boos of woedend en komen ze aan mijn deur of bellen ze de politie.” Dit is hoe mijn ego (lees: ‘het denken’) redeneert en ogenschijnlijk mij probeert te beschermen.

Vanuit een ander perspectief zijn deze gedachtepatronen totaal irrelevant. Ik voelde heel sterk dat ik de muziek gisternacht om 01:00 uur een kwartier lang op volume -15 ‘moest zetten’. Noem het een ‘dieper weten’ of intuïtie. Wij bij Onbestempeld noemen dit het leven van je ‘hoogste eigen waarheid’. Voor de duidelijkheid, met het volume op -15 wist ik zeker dat mensen mij zouden horen en ‘last zouden hebben van mijn muziek’, want hij stond ongelooflijk hard 😀 Maar het deed er niet toe. Ik leefde mijn ‘hoogste eigen waarheid’ en dat was het belangrijkste wat er was. Ik doorbrak daarmee een heel oud gedachtepatroon en durfde het risico te nemen op boze buren en politieauto’s in de straat. Maar ze kwamen beide niet 🙂

Een ego-vernietigende ervaring

De hele avond zat ik vol energie en ik was langzaam dood aan het gaan richting het moment dat de galg naar beneden zou komen om 01:00 uur. Dit manifesteerde zich in allerlei lichamelijke spanningen, klachten en pijntjes. En een ego dat mij probeerde te verleiden met allerlei gedachtespelletjes om mogelijk onheil te voorkomen – zelfs tot het allerlaatste moment bleef het ego doorvechten.

Het is altijd lastig om iets met woorden over te brengen, maar afgaan op een ego-vernietigende ervaring is het ergste wat er in mijn beleving is. Een deel van mijzelf verliezen waar ik al zolang aan gehecht ben en zekerheid aan ontleen is ontzettend heftig. Doelbewust jezelf blootstellen aan mogelijke risico’s en ‘dood durven gaan’. Het heeft wel iets weg van een kamikaze-actie 😉

Blokkade opgelost?

Met deze ervaring betekent het niet dat mijn kernovertuiging(en) helemaal uit mijn systeem verdwenen zijn. Maar ik heb wel een enorme sprong voorwaarts gemaakt en ik voel veel meer ruimte in mijzelf om de muziek hard te zetten wanneer ik daar zin in heb, zonder dat ik gelijk allerlei beperkende gedachten ervaar. Ook het vertrouwen in het Leven en mijzelf heeft een enorme boost gekregen. Als ik de schijncontrole loslaat dan komt het blijkbaar ook goed. Een heerlijk gevoel! De komende tijd ben ik extra alert op situaties waarin ik ‘anderen tot last kan zijn’ en probeer ik op die momenten direct mijn ‘hoogste eigen waarheid’ te leven, zodat de negatieve kernovertuigingen helemaal uit mijn systeem verdwijnen. En ik mijzelf in alle vrijheid uit kan drukken zoals ik dat wil. Gewoon omdat het kan 😉

Ken Jezelf

Zelfonderzoek is erop gericht om jezelf echt te leren kennen. Om je diepste angsten en verlangens onder ogen te zien, je meest donkere kanten te omarmen en te leren vertrouwen op een hogere macht ‘buiten jezelf’, omdat je het zelf niet meer kan. Het leren vertrouwen dat het universum beter weet wat goed voor jou is dan jijzelf. Wat er ook mag gebeuren, het is namelijk het beste wat jou kan overkomen.

Dit is wat het betekent om buiten je comfortzone te leven. Dit is wat het betekent om écht te leven. Zonder voorbehoud. Zonder voorwaarden. Maar gewoon te durven volgen. Omdat je weet dat je eigen oplossingen niet werken en nooit zullen werken. De onvoorwaardelijke overgave aan het universum. No matter what <3

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Hulp nodig bij je Zelfonderzoek?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij effectief Zelfonderzoek kunt doen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
6 reacties
 • Frits
  Beantwoorden

  Zit in een soortgelijk proces. En ik weet niet hoe dit bij jou zit, maar in mijn verhaal ben ik anderen en vooral mezelf tot last. Kort geleden betrapte ik mezelf er op dat ik boos op mezelf was omdat ik boos op mezelf was.

  En nu heb ik steeds minder last van mezelf, en die anderen… tsja.. die hebben maar met me te dealen. Ik doe altijd mijn best, ook als ik fouten maak.. dus beter kan gewoon simpelweg niet .

  Thanks meneer. Mooi en erg herkenbaar stuk!

  Go get em!!

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Dag Frits,
   Mijn ervaring is dat (kern)overtuigingen twee kanten op werken. Dus elk oordeel over jezelf is hetzelfde als een oordeel over een ander. En dat terwijl iedereen nooit iets anders doet dan jou proberen te helpen en jij doet nooit iets anders dan een ander helpen. Voor meer info, zie: https://www.onbestempeld.nl/2017/05/oordelen-helpen/
   Leuk om te horen dat je er iets aan hebt 🙂
   Ciao!
   Bark

 • Monique Nirmala Madhai
  Beantwoorden

  Byzonder, mooiii, om jezelf op deze manier te otndekken. Relax zonder spanning. Bedankt voor de goede inspiratie.

 • louis staalberg
  Beantwoorden

  Beste Bark,
  Lees je zoektocht met belangstelling en herken de spirituele zaken die je, in jezelf tegenkomt.
  Ik zelf, mag na 50jaar zoektocht (ben 76 jaar) nu via ‘Werkgroepen” senioren begeleiden met en in dit proces. Geboren in een volkswijk in Amsterdam heb dezelfde eenvoudige manier van begeleiden.
  Geen moeilijke academische woorden, maar rechtstreeks waar het in de over gaat.
  Kan je een schema toe sturen over de werkwijze die ik mezelf heb aangeleerd.
  Laat me weten hoe het met je verder gaat.

  Met groeten,
  louis staalberg

 • Ilse
  Beantwoorden

  Wauw, mooi en op het ‘goede’ moment. Ik worstel hier zelf ook mee momenteel! Er helemaal mogen zijn, zoals ik ben. Weg met die maskers en leven vanuit mijn waarheid. Wetende dat ik mensen en dieren nooit opzettelijk pijn zal doen!

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)