Menselijke Volwassenheid – Ontwaken in de Droom?

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Menselijke volwassenheid – ontwaken in de droom?

Iedereen die spirituele doeleinden nastreeft is in wezen op zoek naar menselijke volwassenheid. In onze maatschappij wordt dit verward met spirituele verlichting.

Menselijke volwassenheid – wat is dat?

Menselijke volwassenheid is een staat van bewustzijn waarbij je (weer) bent samengevallen met je natuurlijke en rechtmatige staat en in contact bent met je hogere zelf. Het wordt ook wel ontwaken in de droomstaat genoemd. Het deel van jou dat zich met jouw verzonnen personage identificeert is vernietigd en je bent niet meer volledig gebonden aan je ego. Deze fantastische staat van zijn is veel gemakkelijker te bereiken dan spirituele verlichting, alhoewel het wel een voorloper daarvan is.

Lijkt jou de bewustzijnsstaat van menselijke volwassenheid ook wel wat? Hoe lang ben je hier al naar op zoek?

Menselijke kindertijd – het vertrekpunt

Elke spirituele reis vertrekt vanuit de staat van menselijke kindertijd waarin je volledig gebonden bent aan je ego (egogebondenheid). Onze huidige maatschappij is gemaakt door menselijke kinderen die allemaal in dezelfde mate onbewust leven. Gierigheid, ijdelheid, eigenbelang, competitiedrang, roken, hebzucht, overmatig eten, drugsgebruik, controledrang, wantrouwen, stress, honger naar meer macht, egoïsme, etc. zijn hier het gevolg van. Het is dus niet verwonderlijk dat er zoveel ellende en leed bestaat in onze wereld. Er is daarom ook geen argument te bedenken waarom je als volwassene een menselijk kind zou willen blijven.

Welke negatieve eigenschappen, slechte gewoonten en verslavingen heb jij allemaal? Hoe graag wil je hiervan af?

Sterfte en wedergeboorte – een paradoxale strijd

Om een menselijk volwassene te worden, is een fundamentele verandering nodig. Je zult een ‘niemand’ moeten worden – een acteur die losstaat van het personage dat jij speelt. Hiermee bevrijd jij jezelf van de verstikkende emotionele banden van jouw verzonnen personage. Dit is een spirituele strijd waarbij je breekt met je oude leven en patronen.

Jouw strijd is echter paradoxaal, omdat jij tegelijkertijd diegene bent die vecht als ook diegene bent die verslagen moet worden. Je zult je emotionele gehechtheid aan je verzonnen personage moeten vernietigen. Je hebt moed, lef, doorzettingsvermogen, focus en veel ontevredenheid over je huidige situatie nodig om de strijd te winnen.

Het sterven van jouw ‘oude, afgescheiden zelf’ zal aanvoelen alsof je leven op losse schroeven komt te staan en je nooit meer vaste bodem onder je voeten zult hebben. En dan ineens: de openbaring van je persoonlijke wedergeboorte, welke aanvoelt als een verademing waar je je hele leven naar hebt gezocht.

Hoe eng vind je het om echt te veranderen? Niet aan de oppervlakte, maar werkelijk van binnenuit. In hoeverre kun jij het tegenstrijdige karakter van jouw strijd overzien?

Nieuwe fundamenten? – sla de oude kapot!

Het is belangrijk te realiseren dat je alleen werkelijk kan veranderen door jouw eigen fundamenten kapot te slaan en er nieuwe neer te zetten. ‘Sterfte’ en ‘wedergeboorte’ is de enige ware methode. Andere methodes vervangen enkel geloofsovertuigingen en behoren tot de categorie ‘innerlijke schoonheidsaanpassingen’.

Dus open je ogen, zie hoe dingen werken en werk mee. Kijk er helder en eerlijk naar. De rest volgt vanzelf zodra je helder kunt zien. Met als resultaat de wedergeboorte van jou als een nieuw geïntegreerd mens, verlost van alle zelfzuchtige verlangens en beperkingen en volledig in harmonie levend met zichzelf en de wereld om hem heen.

Welke innerlijke schoonheidsaanpassingen heb jij in jouw leven uitgevoerd? In hoeverre sta je open voor compleet nieuwe fundamenten?

Magisch en moeiteloos leven

Als menselijke volwassene zul je geen leven leiden dat een afgeleide keuze is binnen het kader van culturele en maatschappelijke normen en waarden, maar kiezen voor het leven zelf. Een leven vol dynamiek, magie, moeiteloosheid en vooral zonder angst. Een leven waarin jij dezelfde inzichten als de grote wijzen der aarde – zoals Dalai Lama, Deepak Chopra, Marianne Williamson of Eckhart Tolle – kunt verwerven.

Lijkt het je niet fantastisch om een leven vol dynamiek, magie en zonder moeite te leiden?

Menselijke volwassenheid – de eigenschappen, gaven en vermogens

Iemand die menselijk volwassen is, zal zich herkennen in de volgende eigenschappen:

 • leven zonder angst en controle en in volledige overgave;
 • verbonden voelen en in harmonie zijn met zichzelf en alles om hem heen;
 • creatief, speels, dankbaar, ontspannen en relaxed zijn;
 • verkeren in optimale conditie en kerngezond zijn;
 • weten hoe het is om niet alleen in een lichaam te leven;
 • een natuurlijk vertrouwen hebben en rechtvaardig en eerlijk zijn;
 • niet boos, teleurgesteld of bekrompen worden;
 • onvoorwaardelijke liefde geven en mededogen hebben, vergevingsgezind en empathisch zijn, permanente tevredenheid ervaren.

Hiernaast heeft een menselijk volwassene een aantal ‘gaven’ en vermogens:

 • juist handelen op basis van ingeving – en niet op basis van moraal;
 • direct weten zonder iets uit te hoeven zoeken;
 • verwezenlijken van authentieke verlangens;
 • meer doen in minder tijd;
 • continue in flow zijn;
 • magisch en moeiteloos leven;
 • vinden van je ware roeping;
 • ervaren van een vredige, rustige geest met een verruimd bewustzijn;
 • vrij zijn van controledrang;
 • positieve gevoelens hebben zoals dankbaarheid, ontzag en agapé. Deze zijn niet verpakt als angst, maar komen voort uit de erkenning en het begrip dat alles één is.

Deze eigenschappen, gaven en vermogens behoren ons allemaal toe. Wanneer ga jij die van jou verwezenlijken?

Doorzetten, doorzetten en verder gaan…

Wanneer je je in het beginstadium van menselijke volwassenheid begeeft, zal je nieuwe omgeving onwennig aanvoelen, zeker niet als je nieuwe thuis. Het kan nog een (lange) tijd duren voordat alle delen van je leven zich hebben aangepast aan je nieuwe staat van zijn. Daarentegen is de impact van je wedergeboorte zo overdonderend dat je je niet kunt voorstellen dat je ooit vrijwillig in de staat van afgescheidenheid hebt geleefd.

Vaak draag je nog een bepaalde angst met je mee, waardoor je de controle niet helemaal loslaat en jezelf overgeeft. Dit kost tijd en het is belangrijk juist nu door te zetten. Verscheidene mensen bedenken zich in deze fase alsnog en klampen zich opnieuw vast aan hun personage en verzonnen leven. Laat je verzonnen personage los en ga verder, anders is alles voor niets geweest.

Zie jij dit nieuwe fantastische beginpunt aan als eindbestemming? Zo niet, uitstekend! Zo ja, zorg dat je als de bliksem weer in beweging komt!

Mijn werkelijke leeftijd – hoe bepaal ik die?

Normaal gesproken zouden we de overgang van menselijke kindertijd naar menselijke volwassenheid moeten maken rond ons 11de levensjaar volgens Jed McKenna. Helaas maken velen van ons de overgang helemaal nooit. Iemand van bijvoorbeeld 60 jaar oud kan dus nog steeds ‘niet geboren zijn in de geest’. Hij heeft een werkelijke leeftijd van 11 jaar met 49 jaren levenservaring. Aan de andere kant kan iemand van bijvoorbeeld 29 jaar – die menselijk volwassen is geworden toen hij 26 was – een werkelijke leeftijd hebben van 14 jaar met 15 jaren levenservaring. Hij is dus 3 jaar ‘ouder’ dan de persoon van 60 jaar.

Wat is jouw werkelijke leeftijd?

Menselijke volwassenheid en spirituele verlichting – wat is het belangrijkste verschil?

Menselijke volwassenheid is ontwaken in de droomstaat en spirituele verlichting is ontwaken uit de droomstaat. Het belangrijkste verschil is dat het realiseren van de waarheid geen zin heeft en menselijke volwassenheid wel. Iedereen in deze wereld zou menselijke volwassenheid moeten realiseren. Het is namelijk de natuurlijke en enige rechtmatige staat van de mens.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Hulp nodig bij het spiritueel ontwaken?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij spiritueel kunt ontwaken 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

De bovenstaande tekst wil ik niet door laten gaan als ‘eigen werk’. De gepresenteerde ideeën, ontwerpen en nieuw geïntroduceerde begrippen zijn geparafraseerd en afkomstig uit de boeken ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005), ‘Spiritueel Incorrecte Verlichting’ (2007), ‘Spirituele Oorlogvoering’ (2009) en ‘Notities’ (2010) van Jed McKenna. Oorspronkelijk zijn deze boeken in het Engels verschenen, vertaald door Maggy Wishaupt en uitgegeven door Samsara Uitgeverij b.v. Petra Schuijling heeft ‘mijn werk’ geweldig geredigeerd. Ik ben haar dankbaar.

Gerelateerde artikelen & video's
Reacties
 • Lara
  Beantwoorden

  Een mooi stuk! Helemaal mee eens hoe ‘menselijke volwassenheid’ omschreven is. Onbewust was ik hier al voor mezelf mee bezig. Ik maak gelukkig vooruitgang.

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Spirituele Verlichting - Ontwaken uit de Droom | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)