Spirituele Verlichting – Ontwaken uit de Droom?

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Spirituele verlichting – ontwaken uit de droom?

Veel mensen hebben spirituele verlichting als levensdoel gesteld. Ze zoeken er al jaren naar, of zelfs decennia. Herken jij jezelf hierin? Ben jij ook hiernaar op zoek? Dan wil ik je nu zeggen: je vergist je volledig, dit kun je helemaal niet willen! Ik zeg dit omdat iedereen totaal verkeerd geïnformeerd is over wat spirituele verlichting inhoudt. Het idee dat spirituele verlichting de meest fantastische bewustzijnsstaat is die eeuwig geluk met zich meebrengt, is één grote misvatting.

Spirituele verlichting – wat is dat?

Spirituele verlichting is het volledig realiseren (beseffen) van de waarheid: er ‘bestaat’ helemaal niks, alleen jij. En jij bent een eenzame gedachte die voor altijd in een lege ruimte rondzwerft. Dit besef is continue aanwezig en heet ook wel permanent non-duaal bewustzijn, of het hebben van ‘geen zelf’. Een zelfloos bewustzijn.

Wanneer mensen beweren spirituele verlichting te willen, snappen ze niet wat het werkelijk inhoudt. Willen komt voort uit het ego – het onware zelf. Verlichting krijg je door het tegenovergestelde te realiseren, je ego doelbewust vernietigen. Voor verlichting is dus géén kennis vereist.

Niemand wil in een permanente lege ruimte verkeren waarin geen doelen zijn en altijd alles volmaakt is. Dat doe je alleen als je echt niet meer in de leugen van de droomstaat kunt leven. Zoals Jed McKenna het eigenlijk zelf samenvat: “Sorry als ik niet eerder heb vermeld dat verlichting doelloos is, dat was ik wel van plan geweest. Verlichting is doelloos. In het oneindige, eeuwige niets van ‘geen zelf’ zijn geen doelen.”

Ben jij bekend met deze definitie van spirituele verlichting? Wat vind je hiervan?

De droomstaat – mijn werkelijkheid

Jij leeft op dit moment in de droomstaat. Je leeft in de veronderstelling dat alles wat jij waarneemt ‘echt’ is. Echter, het leven is een droom. De gevoelens, voorwerpen en ervaringen waar jij werkelijkheid aan toekent, zijn gebaseerd op geloof en horen thuis in de categorie relatieve waarheid en consensuele werkelijkheid.

In de droomstaat is iedereen een verzonnen personage die een rol uitvoert. Niemand heeft in de gaten dat het compleet fictief is; mensen identificeren zich met hun personage en de emoties die bij dit personage horen. De reden dat mensen dit doen is de angst om geen zelf, geen identiteit, geen enkel iets te hebben. De angst voor een permanente afwijzing, voor leegte en alleen zijn.

Zeg eens eerlijk, ben jij bang om afgewezen te worden en permanent alleen te zijn?

De waarheid – wat is haar prijs?!

Wij leven op dit moment allemaal in de permanente lege ruimte van geen zelf. Deze waarheid is op dit moment recht voor je neus. Nu, morgen, altijd en overal. Het enige wat er tussen ‘jou’ en de waarheid in staat is jouw ego (onware zelf). Waarheid en ‘zelf’ sluiten elkaar dus wederzijds uit. In een zoektocht naar jouw ‘ware zelf’ zul je ontdekken dat er niets te vinden is, behalve geen zelf.

De prijs voor de waarheid is alles. De prijs voor de waarheid is niets. Vanuit de droomstaat bekeken is het doorsnijden van alle emotionele bindingen (gehechtheden) een enorme opgave en omvat alles. Aan de andere kant heeft een verlicht persoon zich ontdaan van al zijn gehechtheden en leeft nu in het grootste niets aller tijden. Dus wat valt er nu te winnen of te verliezen?

Realiseer jij je wat het zou betekenen om al jouw emotionele bindingen door te snijden?

De eerste stap naar spirituele verlichting

Spirituele verlichting is het eindresultaat van een proces dat begint met de eerste stap. Het doel is om jezelf van alle droomlagen (illusies) te ontdoen en je volledig te deprogrammeren (kennis afleren). Er bestaat geen tussenvorm: je bent ontwaakt uit de droomstaat of niet. Alle andere vormen van bewustzijn zijn dromen, waarbij je wakker bent in de droomstaat óf nog steeds diep in slaap bent.

De eerste stap staat ook voor bewustwording van wat er allemaal niet is. Je realiseert je dat jij een verzonnen personage bent in een fantasiewereld. Als je dit eenmaal beseft, snap je dat je na de eerste stap niet meer terug kan. Je kiest alleen of je je tegen het proces zult verzetten.

Als de eerste stap is gezet volgt de rest vanzelf. Het universum zal je op je wenken bedienen met het verkrijgen van volgende inzichten. Daarmee vernietig je stuk voor stuk je droomlagen. Het proces ga je niet aan uit liefde voor de waarheid, maar uit haat voor de leugen. Angst versus haat. Het mag dan ook duidelijk zijn dat je niet in een handomdraai verlicht kunt raken. Het vernietigen van jouw onware zelf is een pijnlijk en langdurig proces van zelfontleding.

In welke mate besef jij dat je een verzonnen personage bent in een fantasiewereld?

Spirituele autolyse

Spirituele autolyse is een overwegend intellectueel middel voor Zelfonderzoek wat je kunt gebruiken om helder te leren denken. Dit betekent niet dat het doorsnijden van de emotionele binding met je ego makkelijker gaat; je zal nog steeds de (on)bewuste (gedachte)patronen in jouw leven moet doorbreken.

Het woord autolyse betekent zelfontleding en het doel van spirituele autolyse is jouw ego – met zijn op angst gebaseerde normen en waarden – stap voor stap te ontleden, te doorzien en de gehechtheid eraan door te snijden in jouw leven, zodat je steeds meer in staat bent om je ‘eigen waarheid’ van het moment te leven. Het is de bedoeling dat je in een flow/trance raakt waarbij het schrijven ‘vanzelf’ lijkt te gaan en je onbewuste en eerder niet-gedurfde gedachtes aan het papier of computer toevertrouwt – dit wordt ook wel automatisch schrijven genoemd.

Verder is het dus niet de bedoeling om een overtuiging te vervangen door een nieuwe overtuiging. Het gaat er om dat jij je zelfbelemmerende overtuigingen ontleedt, doorziet en loslaat. Samengevat bestaat het proces van spirituele zelfontleding volgens Jed McKenna uit drie stappen:

 1. “Zien, begrijpen en opschrijven van datgene waar je in gelooft.”
 2. “Het doorzien van de (kern)overtuiging(en), het doorbreken van het patroon in je leven en dus het doorsnijden van de emotionele binding ermee.”
 3. “Het verwerken van de verloren emotionele band: acceptatie!”

Paradox van zelfrealisatie

Bij spirituele verlichting heeft het onware zelf zichzelf ontdaan van het onware zelf, maar blijft het toch voortbestaan. Hier zien onverlichte mensen vaak een tegenstrijdigheid in. Aan de andere kant ziet een verlicht persoon hier geen enkele tegenstrijdigheid in. Vanuit zijn perspectief heeft hij alle gehechtheden met zijn verzonnen personage doorgesneden. Dit betekent dat hij altijd vrijwillig kan kiezen of hij zijn ‘afgedankte onware zelf’ aan wil trekken om de droomstaat te betreden. Dit wordt ook wel de paradox van zelfrealisatie genoemd.

Op zichzelf zijn de twee woorden verlicht persoon ook met elkaar in tegenspraak. Een persoon ‘bestaat’ alleen maar in de droomstaat en spirituele verlichting ‘bestaat’ alleen maar buiten de droomstaat. Er is dus feitelijk geen zelf meer die kan zeggen: “Ik ben verlicht.” Daarentegen slaat de staat van verlichting wel op het geen zelf dat buiten de droomstaat leeft.

Leven zonder doelen

Kenmerkend voor een verlicht persoon is dat hij niks te doen heeft. Een permanent non-duaal bewustzijn brengt met zich mee dat hij niets in de wereld verkeerd ziet en ook niet kan zien. Hij is tevreden met honger of ziekte, maar ook als miljonair of als vader. Verlichten doen dan ook geen moeite om dingen te veranderen. De reden is dat zij nergens belang aan hechten en door niets emotioneel beïnvloed worden.

Een verlicht persoon laat zich leiden door de stroom des levens. Hij ziet patronen en geeft zich hier volledig aan over. De wereld van een verlichte is niet veranderd; hijzelf is veranderd. Zijn waarneming wordt niet meer gefilterd door de ‘vuiligheid’ van het onware zelf (ego). Waarnemer, waarneming en waargenomene vormen weer een eenheid. Het onvermijdelijke gevolg is volmaaktheid.

Het referentiekader (context) van iemand die de waarheid heeft gerealiseerd zal langzamerhand verdwijnen. Zijn voormalige fantasiewereld bleef alleen bestaan omdat hij er energie in bleef stoppen. Hij kan zich dan ook steeds moeilijker interesseren voor dingen waar hij niet meer in gelooft. Dit bijzondere verschijnsel doet zich ook in (zeer) beperkte mate voor bij menselijke volwassenheid.

Stel je een leven zonder doelen voor. Begrijp je nu dat niemand werkelijk spirituele verlichting kan willen?

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Hulp nodig bij het ontdekken van ‘de waarheid’ over jezelf?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij ‘de waarheid’ over jezelf kunt ontdekken 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

De bovenstaande tekst wil ik niet door laten gaan als ‘eigen werk’. De gepresenteerde ideeën, ontwerpen en nieuw geïntroduceerde begrippen zijn geparafraseerd en afkomstig uit de boeken ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005), ‘Spiritueel Incorrecte Verlichting’ (2007), ‘Spirituele Oorlogvoering’ (2009) en ‘Notities’ (2010) van Jed McKenna. Oorspronkelijk zijn deze boeken in het Engels verschenen, vertaald door Maggy Wishaupt en uitgegeven door Samsara Uitgeverij b.v. Petra Schuijling heeft ‘mijn werk’ geweldig geredigeerd. Ik ben haar dankbaar.

Gerelateerde artikelen & video's
13 reacties
 • Marco
  Beantwoorden

  Verlichting? Het denken / ego loslaten! Wij zijn allen onderdeel van een zogenaamd ‘Buddy System’! We hebben vooral geleerd hoe we moeten acteren zodat we een plekje mogen verwerven in onze kapitalistische maatschappij om zodoende een ‘respectvol’ bestaan op te bouwen waarbij het vooral belangrijk is hoe anderen ons classificeren. Rijkdom, status, uiterlijke vertoning zijn belangrijke speerpunten om onze plaats in de derde dimensie verder te verankeren. Anderen (machthebbers, dictators, invloedrijke personen, etc..) bepalen in welke mate de meesten van ons geïndoctrineerd worden met ‘regels’, zogenaamde waarheden, wat is goed en slecht…etc. Wij voeren hun oorlogen, (waarbij zij bepalen wie onze vijanden zijn),bouwen hun steden, machines, en leven vooral conform de door hun opgelegde regels TO GET THEIR OWN BENEFITS! Power and Control is waar het in onze maatschappij omdraait. Essentieel in dit hele gebeuren is dat we ‘vergeten’ zijn wie en wat we werkelijk zijn.
  Bovenstaande heeft tot gevolg dat we met z’n allen allerlei blokkades gecreëerd hebben met als gevolg dat onze ‘HOGERE’ IK niet of nauwelijks aangesproken wordt. Onze ‘HOGERE’ IK manifesteert zich in hogere dimensies. In de lagere dimensies (derde dimensie) worden de meesten van ons geconfronteerd met de dagelijkse ‘ellende’ / duisternis zoals oorlogen (dood en verderf), geestelijke en lichamelijke mishandeling, diefstal, honger, prestige, jaloezie, status, bezittingen, etc. Het zijn allemaal elementen die ons er van weerhouden om ons te begeven in hogere dimensies waar men ook de zogenaamde ‘verlichting’ zal ervaren.
  De enige waarheid die bestaat is LIEFDE! LIEFDE IS LICHT! De rest is een illusie! De enige ‘echte’ waarheid en alle antwoorden op al onze vragen zullen we vinden in ons zelf. Vanaf het moment dat wij ons actief bezig gaan houden met o.a. : ‘Het leven in het nu’, bijvoorbeeld door meditatie, mindfullness, etc. Het bannen van negatieve gedachten waarbij men alleen ruimte laat voor liefde dan zullen we merken dat ‘nieuwe’ inzichten zich vanzelf zullen presenteren met als gevolg dat onze ‘natuurlijke’ kijk / oorsprong / universele de bovenhand zal krijgen en ons vervolgens zullen begeven in hogere dimensies waar geen ruimte is voor tijd, begin / einde, oorlogen, honger, materiële bezittingen, vooroordelen, afgunst, duisternis, etc. REMEMBER WHO YOU ARE!

 • Bram Terryn
  Beantwoorden

  Beste Bark,

  Als je verlichting niet kan willen, waarom streef jij, en zovele anderen dan naar?

  Een verlichte heeft geen probleem met honger, ziekte, ellende… Wat wil je daar mee zeggen? Een verlichte gaat niet meer naar de dokter als hij ziek is? Hij verzorgt zich niet meer? Hij laat de wereld maat begaan en bekommert zich niet meer om zijn medemens? Dan vind ik een verlicht persoon toch eerder een ‘triestig’ figuur.

  Mvg
  Bram

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Dag Bram,
   Dat ik spirituele verlichting nastreef is een aanname vrees ik. Het enige wat mij drijft is spanning, pijn en lijden, oftewel ‘ik kan niet anders’. Ik heb zo last van de aangeleerde normen en waarden waardoor ik mezelf ervan wil onthechten, zodat ik elk moment iets kan ervaren dat beter bij me past.
   Wat ik wil zeggen is dat een ‘verlicht persoon’ nergens een probleem in ziet. Alle dingen die er in de wereld fout lijken te zijn, ziet een ‘verlichte’ niet als verkeerd en voelt dan ook geen behoefte om het recht te zetten TENZIJ hij voelt dat het zijn ‘hoogste eigen waarheid’ is.
   Kortom, alles wat fout lijkt te zijn in je werkelijkheid is volledig subjectief, zorgt voor drama en ervoor dat je gaat handelen. Haal de interpretatie van je drama weg en wat houd je over? Rust en vrede (althans in theorie 😉
   Ciao,
   Bark

   • Bram Terryn
    Beantwoorden

    Concreet… Een verlichte ziet klimaatopwarming niet als een probleem, niet als verkeerd en voelt geen behoefte om het recht te zetten. Tenzij hij dit in zijn hoogst eigen waarheid wel ziet als problematisch en verkeerd. Dan zal hij wel handelen en proberen iets aan te doen.

    Zit het zo?

    Mvg
    Bram

    • Bark Berendsen
     Beantwoorden

     Het wordt een beetje een technisch verhaal zo en ik ben niet verlicht. Maar wat ik er over kan zeggen is dat alle bestempelingen als goed/fout afkomstig zijn van het ego. En je ‘hoogste eigen waarheid’ is een gevoel van waarheid die VOOR ‘het denken’ verschijnt. Het labellen gebeurt altijd achteraf. Dus volg elk moment je ‘hoogste eigen waarheid’ of probeer erachter te komen via Zelfonderzoek wat die is en onthecht daarmee stapje voor stapje van ‘het denken’.
     Ciao,
     Bark

     • Bram Terryn

      Nog een kort vraagje als ik mag… Wanneer je spreekt over illusie en droomstaat… Moet dat geïnterptereerd worden op een platonische manier? Er bestaat wel degelijk een werkelijkheid (Ene Ding), maar ieder ervaart die op zijn eigen subjectieve manier (illusie).

      Mvg,
      Bram

    • Bark Berendsen
     Beantwoorden

     De droomstaat, de Illusie, het ego, etc. zijn allemaal concepten om mee te werken, maar zijn op zichzelf niet absoluut ‘waar’. Het zijn tools en middelen om mee te werken en te onthechten van ‘het denken’. That’s it.
     Het lijkt erop alsof je het allemaal theoretisch wilt begrijpen en dat is tot op zekere hoogte ook belangrijk, maar daarentegen maar een klein onderdeel van Zelfonderzoek en ontwaken 🙂

 • Francisca
  Beantwoorden

  Intressant en goed geschreven artikel over een complexe fase

 • jan Veerman
  Beantwoorden

  Hoe communiceer je, als verlichting je overkomt, dit het beste met je omgeving?

  • Bark Berendsen
   Beantwoorden

   Ik zou zeggen dat je het paard achter de wagen spant, als het je overkomt dan ‘weet’ je vanzelf wel wat je wel of niet moet doen. Begin gewoon met het communiceren van je diepste eigen waarheden van dit moment aan je omgeving en ga patronen doorbreken. Dat lijkt me een mooie om mee te beginnen.
   Groetjes,
   Bark

 • Internettoerist
  Beantwoorden

  Hallo,

  Mooi ! Eindelijk iemand die tot de kern gaat.
  Inderdaad, er is geen doel meer. Maar is een droom dan wel een doel? Buiten jezelf uitsloven, pijnigen om dan alles te zien vergaan bij de “dood” (weer pijn en angst). Dat is toch ook geen doel? Je houdt jezelf enkel voor de gek.
  Ikzelf heb door training ook mogen proeven van het niet-zelf, alhoewel er nog een bewustzijn is. Er is wel degelijk iets die die leegte ervaart. Je kan dus ook niet zeggen dat er niets is.
  Door de zekere angst bij het eerste “oplossen” ben ik te vlug teruggekeerd naar de droom. Toen ik “terugkwam” had ik een angst omdat ik ook enkel die “leegheid” ervoer. Maar na meer onderzoek, blijkt die leegheid geen leegheid te zijn. Nu ik meer inzicht heb, zou ik het heel anders aanpakken. Er is wel degelijk iemand (alweer 😉 ), hoewel deze geen eigenschappen heeft.

  Er staat hier vermelding dat een verlichte geest ziekte accepteert. Een verlichte kan niet ziek worden. Hij weet waar de ziekte vandaan komt. En hij weet dat het een droom is, dus kan hij niet ziek worden. Er zijn meesters die zieken genezen.
  Naar mijn inzicht zijn er gradaties van verlichting. Oké, iedereen ontdekt die lege ruimte, maar het besef wat dit is of betekent is naar mijn gevoel niet voor iedereen gelijk. Zo zijn er mensen die in het nihilisme vervallen, terwijl voor mij die leegte net volheid is. Mijn ervaring is dat die leegte nog maar het begin is.

  Vriendelijke groet

 • judith
  Beantwoorden

  wat een verademing
  het stuk over verlichting
  he he eindelijk dacht ik

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Menselijke Volwassenheid - Ontwaken in de Droom | Spirituele Verlichting.nlHet Leven Is een Droom | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)