Eén Leidend Principe & Drie Wegwijzers

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Eén leidend principe & drie wegwijzers

In de egostaat handelt iedereen volgens één allesoverheersend principe: volg de op angst gebaseerde, aangeleerde normen en waarden van ‘het denken’. Zelfonderzoek gaat over het ontdekken van ‘de waarheid’ over jezelf en dat er geen afgescheidenheid bestaat, kortom dat je niet de inhoud van én ‘het denken’ zelf bent.

Het proces van Zelfonderzoek bestaat bij elke blokkade/probleem uit twee stappen. Stap 1 is het onderzoeken en doorzien van de overtuigingen van het ego (lees: ‘egostaat waarheden’), om deze vervolgens los te laten in stap 2. Zelf vond ik het loslaten van overtuigingen en ondersteunende emoties altijd de lastigste stap, want hoe laat je iets los als je je hele leven alleen maar bezig bent geweest met grijpen, vasthouden en verzetten?

Is mijn gedrag ‘kloppend’ of ‘niet-kloppend’?

Om van je ego (= ‘het denken’) los te komen heb ik een aantal handvatten samengesteld die je in elke situatie en omstandigheid kunt gebruiken om te weten ‘wat je juist wel of niet moet doen’. Anders gezegd, deze hulpmiddelen kunnen je ontzettend veel informatie verschaffen over wat ‘kloppend’ of ‘niet-kloppend’ gedrag van jezelf is en jou beetje bij beetje helpen de gehechtheid aan je ego door te snijden.

Bij Zelfonderzoek is er één leidend principe waarmee je je overtuigingen – ‘jouw waarheden’ (lees: ‘egostaat waarheden’) – toetst en dat is de vraag: “Leef ik op dit moment ‘mijn hoogste eigen waarheid’?” Verder kun je gebruik maken van drie wegwijzers die jou aanwijzingen geven over wat je ‘juist wel of niet moet doen’ in elke situatie en omstandigheid: ‘je angst als wegwijzer’, ‘je lichaam als wegwijzer’ en ‘je eigen waarheid als wegwijzer’. Het leidende principe en de drie verschillende hulpmiddelen worden hieronder kort behandeld en verder uitgebreid besproken in mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’.

Leef ik op dit moment ‘mijn hoogste eigen waarheid’? als leidend principe

Op dit moment geloof je in allerlei normen, waarden, ideeën, concepten, etc. (= samen jouw ego) en je gaat er gemakshalve vanuit dat ze absoluut ‘waar’ zijn, omdat je dat zo aangeleerd is. Je hecht waarde aan de dingen waar je in gelooft en je bent er dus volledig aan gehecht. Tijdens je Zelfonderzoek kom je in situaties en omstandigheden waarin je voelt dat het niet voor je ‘stroomt’. De volgende drie vragen kunnen je dan helpen:

  1. “Leef ik op dit moment ‘mijn hoogste eigen waarheid’?”
  2. “Zo nee, wat is ‘mijn hoogste eigen waarheid’ van dit moment?”
  3. “En waarom leef ik die niet (uit)? Welke (kern)overtuigingen houden mij tegen?”

Na grondig onderzoek zal je elke keer tot de verbijsterende conclusie komen dat je allerlei op angst gebaseerde ‘egostaat waarheden’ volgt die resulteren in conflicten, pijn en lijden, alleen maar omdat je niet je ‘hoogste eigen waarheid’ leeft.

Je angst als wegwijzer

Het ego verkeerd in een continue staat van angst, omdat er altijd iets verkeerd kan gaan of iets niet goed is. Op het moment dat jij je identificeert met je ego, dan verkeer jij dus ook in een continue staat van angst. Je bent bang dat je iets niet zult krijgen, je bent bang dat er iets fout gaat, je bent bang dat ze boos op je zullen worden, je bent bang dat je niet goed genoeg bent, etc. Eerlijk zijn naar jezelf en toegeven dat je bang bent is de sleutel tot bevrijding. Door je angst te erkennen en te accepteren kun je deze ook in je voordeel gebruiken: je angst als wegwijzer.

Je lichaam als wegwijzer

Het is ontzettend belangrijk dat je de lichamelijke signalen van innerlijke conflicten bij jezelf gaat herkennen, zodat je Zelfonderzoek kunt doen naar de overtuigingen (lees: ‘egostaat waarheden’) die ten grondslag liggen aan het ‘niet-eigen’ gedrag en je zo het (on)bewuste patroon kunt veranderen. Om je een idee te geven, op het moment dat ik een innerlijk conflict ervaar ontstaat er bij mij spanning en verkramping in mijn lichaam en ga ik zweten onder mijn armen. Als dat geen aanwijzingen zijn voor het niet leven van ‘mijn hoogste eigen waarheid’ 😉

Je ‘eigen waarheid’ als wegwijzer

Je ‘eigen waarheid’ is een ‘gevoel van waarheid’ dat in elk NU beschikbaar is – voor ‘het denken’ verschijnt – en jou precies vertelt wat je ‘juist wel of niet moet doen’, of beter gezegd: waar je ‘juist wel of geen zin in hebt’. Je kunt je ‘eigen waarheid’ alleen maar ‘kennen’ of ‘weten’ en leven in het NU. Dit betekent dat je ‘eigen waarheid’ elke keer alleen op dat ene moment ‘kloppend’ is én daarmee dus tijdelijk van aard is. Zodra je je identificeert met het ego zit je alweer in je hoofd druk te maken over dingen uit het verleden of de toekomst. En weg is je ‘eigen waarheid’ van dat moment.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Hulp nodig bij je Zelfonderzoek?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij effectief Zelfonderzoek kunt doen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
Reacties
  • Chantal
    Beantwoorden

    Super interessant en een grote uitdaging.

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Het Gekkenhuis van de Egostaat/Droomstaat | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)