Dialoog (met Jezelf) – Hoe Doe Je Dat?

Dialoog (met jezelf) – hoe doe je dat?

Er zijn zes verschillende effectieve middelen en tools voor Zelfonderzoek beschikbaar waarmee je de op angst gebaseerde normen en waarden van het ego kunt ontleden, doorzien en loslaten:

Het middel voor Zelfonderzoek ‘Op je Pad: de vraag ‘wie/wat ben ik?’ Een verrassende kijk’ hangt nauw samen met de techniek ‘Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de praktijk – belangrijk!’ en dient daarom meer als theoretische achtergrond en/of verdieping. In dit artikel wordt het middel voor Zelfonderzoek ‘Dialoog (met jezelf)’ besproken.

Schrijven of hardop praten

De dialoog kan in verschillende vormen. Kijk wat het beste bij je past: schrijven of hardop praten. Hierbij zijn twee aspecten van belang:

  • De dialoog wordt ‘buiten jou’ vastgelegd: het schrijven op papier of de computer, of het praten op opnameapparatuur zoals bijvoorbeeld je mobiel.
  • In de dialoog kom je in een flow/trance waar de dialoog ‘vanzelf’ lijkt te gaan.

Hoe je die ‘andere zelf’ waarmee je in dialoog gaat noemt is niet van belang: Gids, Ziel, God, Engel, Zielengroep, Hoger Zelf, voorouders… dat maakt niet uit. En meestal komt dit in de dialoog vanzelf naar voren.

Het is de bedoeling om dit middel voor Zelfonderzoek te leren door toelichting en oefenen. Maar… het is nadrukkelijk niet de bedoeling om de inhoud van je dialoog met anderen te delen. Hoewel dat uiteraard wel ‘mag’.

Vertrouw je gedachten toe aan…

De dialoog leidt tot het beantwoorden van de vraag Wie ben ik?” door onbewuste en eerder niet-gedurfde gedachten aan je wereld/Illusie/universum toe te vertrouwen. Je hebt – jouw ego – heeft feedback nodig en spiegeling om sneller te kunnen leren. Daarnaast is het mogelijk dat het daadwerkelijk toevertrouwen van gedachtespinsels aan papier of dictafoon meer ‘in gang zet’ dan je voor mogelijk houdt: vergelijk ook de ’Wet van Aantrekking’.

De werking van dit alles, dit Leven, van het universum en de beweging daarvan die je waarneemt is vele malen en zelfs oneindig intelligenter dan je je kunt voorstellen. Daar is geen vat op te krijgen, maar je kan er wel gebruik van maken. En daardoor de werking meer en meer gaan zien.

Pas als je jezelf kent kun je anderen leren kennen. En jezelf geven. Geven is hetzelfde als ontvangen. Dat te zien is hetzelfde als te zien dat er geen voorwaarden te stellen zijn, noch aan jou noch aan de ander. Al die voorwaarden zijn slechts aangeleerd en bewegen in kaders die anderen hebben opgesteld, uit angst. Die angsten heb je overgenomen daarbij voorbijgaande aan het Leven dat jij bent en onvoorwaardelijk wordt weerspiegelt in je waarneming (van de wereld).

Leer jezelf kennen

De dialoogvorm is bedoeld om dat Leven eerst maar eens heel rustig toe te laten. Vertrouw het jezelf toe: ga in dialoog met jezelf, niemand anders gaat dat (nog) wat aan.

Het belangrijkste is dat je jezelf durft te laten gaan, dat je alles durft te laten opkomen en vast te leggen. Dat hoeft niet gelijk naar buiten, dat kun je gewoon rustig doen op papier, achter de laptop of met een dictafoon.

Laat het stromen en wijs jezelf niet af: als er ‘rare dingen’ naar boven komen laat het gewoon komen en schiet niet gelijk in de ontkenning – de ontkenning waar het ego zo van houdt. Weet dat je bezig bent met het belangrijkste dat er is: jezelf leren kennen. En dat niet alles gelijk ‘waar’ hoeft te zijn.

En als je verder bent, als je meer en meer gaat zien wat ‘jouw eigen waarheden’ zijn, dan kun je altijd nog besluiten of je er al dan niet mee naar buiten treedt. Dat is eerst helemaal niet van belang.

Weet wel dat de ‘waarheden’ die naar boven komen altijd tegenstrijdig lijken met wat je durft te erkennen. Het open en eerlijk naar jezelf kijken wordt daardoor erg bemoeilijkt. Er liggen namelijk in onze maatschappij ontzettend veel ‘taboes’ op relaties, familiebanden, werk, geld en lichamelijke/seksuele behoeftes. Of combinaties van deze gebieden.

Voornamelijk houden we rekening met alles en iedereen, maar we gaan daarbij volstrekt voorbij aan onszelf. EN aan die ander: we houden (pijn-)patronen in stand uit onze eigen angst om wat te verliezen.

De weerstanden leven altijd in jezelf

Het zal zeker niet makkelijk zijn om de eerste stappen te zetten. En de weerstand zal enorm zijn. Maar wat wellicht eerst nog moeilijk is om te zien, is dat die weerstand in jezelf leeft.

Er is namelijk een groot verschil tussen ‘leren om te gaan met de wereld’ (lees: ‘je te gedragen’ volgens aangeleerde normen en waarden) en ‘leren je eigen wereld te vormen’. Dat laatste is veel moeilijker/enger. Die weerstand is ZO groot; het ‘wat normaal is’ zit zo diep in je verweven dat je veel aspecten van het Leven dat je bent niet eens kunt zien.

En daar is deze oefening voor bedoeld: leren om middelen te hanteren om te kijken wat er nu precies in je leeft. Middelen die door hun aard de rigide aangeleerde normen en waarden omzeilen.

En veel wat op papier of aan de dictafoon wordt toevertrouwd zie je pas later als ‘waarheid’. Je laat als het ware een stroom uit je onbewuste lopen die je pas later langzaam zal doorgronden.

Een ding nog: laat je NOOIT zeggen dat er wat mis is met wat naar voren komt!

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Vriendelijke groet,
Johan de Jong | Onbestempeld

Wil je jezelf en het Leven echt leren kennen?

Bark’s e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij jezelf en het Leven echt kunt leren kennen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Op Je Pad: De Vraag ‘Wie/Wat Ben Ik?’ Een Verrassende Kijk | Spirituele Verlichting.nlSpirituele Autolyse – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)