Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de Praktijk – Belangrijk!

Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de praktijk – belangrijk!

Er zijn zes verschillende effectieve middelen en tools voor Zelfonderzoek beschikbaar waarmee je de op angst gebaseerde normen en waarden van het ego kunt ontleden, doorzien en loslaten:

In dit artikel wordt de techniek ‘Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de praktijk – belangrijk!’ besproken. Deze hangt nauw samen met het middel voor Zelfonderzoek ‘Op je Pad: de vraag ‘wie/wat ben ik?’ Een verrassende kijk’, welke meer dient als theoretische achtergrond en/of verdieping.

Zelfonderzoek = zelf doen

Werkelijke verandering van jezelf begint bij het observeren van jezelf in de praktijk. Zelfonderzoek is vooral een ‘doe-proces’, waarbij je onderzoek doet naar alles wat je dagelijks ervaart en in jezelf tegenkomt. Hierbij kun je denken aan lichamelijke spanning, pijn, stress, angst, afschuw, afgunst, jaloezie, haat, boosheid, frustratie, piekeren, onzekerheid, ontevredenheid, pleasen, slijmen, verwijten maken, liegen, etc.

Deze ervaringen lijken misschien ‘normaal menselijk gedrag’, maar dat zijn ze niet. Ze zijn een uitvloeisel van wat we de egostaat noemen. En die wordt veroorzaakt en in stand gehouden door aangeleerde normen, waarden en overtuigingen, die op angst zijn gebaseerd.

Het is de bedoeling voor jou om te kijken hoe jij (je ego) reageert op input vanuit je Illusie (= alles wat je op enig moment waarneemt, inclusief ‘jezelf’). En welke ‘eigen waarheid’ je eigenlijk wilt uitleven en om niet-eigen redenen niet doet. Dat is een 24/7 exercitie! Maar neem uiteraard af en toe voldoende ontspanning. Je bent immers ‘begonnen’ en daar mag je best trots op zijn!

Wees 100% eerlijk naar jezelf

Bark over het belang van eerlijk zijn naar jezelf: “Een zeer belangrijk onderdeel van Zelfonderzoek is eerlijk zijn naar jezelf. Waar ben ik bang voor? Wat zijn mijn diepste verlangens? Waarom leef ik in die situatie telkens niet mijn ‘eigen waarheid’? Wat ben ik bang om te verliezen? Etc. Het ego leeft continue in een staat van angst, tekort en gebrek. Het ego gelooft dat het dingen nodig heeft om niet meer te lijden. Het stelt uit en wacht (tevergeefs). Het ego heeft ook geleerd dat open en eerlijk zijn niet (altijd) gewaardeerd wordt in onze maatschappij. Bovendien gelooft het ego dat het kwetsbaar is en dingen kan verliezen als het eerlijk is naar zichzelf en anderen. Maar is dat wel absoluut ‘waar’?”

“De kern van Zelfonderzoek is dat je 100% eerlijk bent naar jezelf en wat je beweegredenen zijn. Het is de enige manier om inzicht te krijgen in de beweegredenen van je ego, deze te doorzien en uiteindelijk los te laten. Anders gezegd, op het moment dat je niet eerlijk bent en jezelf dus voor de gek houdt, dan is het jouw ego en dus jouw angst die de scepter zwaait.”

Zelfonderzoek – hoe doe je dat?

Bekijk de situatie waarin je belemmering ervaart van ALLE kanten en leg zoveel mogelijk overwegingen vast: schrijf het uit of spreek het in. Zie waar je twijfels zitten, zie waar je onzekerheden zitten.

Onderwerp van Zelfonderzoek is elke situatie waarin het niet voor je ’stroomt’, waarin je bijvoorbeeld ongemak, onzekerheid, twijfel of vluchtdrang voelt. Elke situatie waar je tegenop ziet of waar je geen zin in hebt maar toch doet, of misschien juist niet omdat je bang bent.

Het doel van je onderzoek is om in elke specifieke situatie de eigenlijke onderliggende oorzaak van je onzekerheid te vinden. Stel je worstelt met je werk, maar misschien is het uiteindelijk wel de omgang met mensen waar je tegen aan hikt of dat je eigenlijk geen zin hebt om van huis te gaan, om wat voor reden dan ook. Bekijk dan wat die redenen zijn en waarom dat zo is. Diep het helemaal uit.

Onderzoek dus alle mogelijke invalshoeken en werk deze volledig uit totdat je op de wezenlijke oorzaak van je angst bent gestuit. De wezenlijke oorzaak is je basis onzekerheid/kernovertuiging die de situatie creëert – oftewel: de Illusie spiegelt je overtuigingen.

De volgende keer als je in eenzelfde situatie terecht komt zal je (waarschijnlijk) beter in staat zijn om je ‘eigen waarheid’ van dat moment uit te leven. Je doorziet namelijk de ‘onwaarheid’ van je kernovertuiging(en) en hebt eventuele oude fysieke en/of emotionele pijn doorvoeld en losgelaten. Mocht je nog steeds belemmering in je handelen ervaren, blijf dan net zolang onderzoeken totdat je je volledig vrij voelt om ‘jouw eigen waarheid’ in die situatie uit te leven.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Vriendelijke groet,
Johan de Jong | Onbestempeld

Hulp nodig bij je Zelfonderzoek?

Bark’s e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij effectief Zelfonderzoek kunt doen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Patronen Doorbreken & Anders Handelen – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)