Geef Jezelf Onvoorwaardelijk Over

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Geef jezelf onvoorwaardelijk over

Overgave is een term die in veel spirituele kringen voorbij komt. Je kunt er bijvoorbeeld over lezen in Happinez Magazine of een goeroe over horen praten tijdens een retraite in India. Onvoorwaardelijke overgave is een belangrijke houding tijdens je Zelfonderzoek. In dit artikel bekijken we wat het begrip onvoorwaardelijke overgave in de fundamentele spiritualiteit inhoudt en hoe jij je deze houding eigen kunt maken.

Onvoorwaardelijke overgave – wat is dat?

Overgave is de eenvoudige maar tegelijk diepe wijsheid van meegeven met in plaats van je verzetten tegen de stroom van het Leven. De enige plek waar je de stroom van het Leven kunt ervaren is in het NU. Overgave betekent dus dat je het huidige moment onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud accepteert. Het houdt in dat je je innerlijk verzet tegen ‘wat is’ laat varen en volledig accepteert ‘wat uit jou komt’. Je bent dan vrij van hoop, verlangen, willen en verwachtingen, en opent jezelf voor je ‘hoogste eigen waarheid’ van elk moment en leeft die helemaal (uit), waar de Liefde – levensenergie – je ook heen leidt.

Het beste wat jou kan overkomen

Wij geloven dat we een vrije wil hebben en persoonlijk verantwoordelijk zijn voor alles en nog wat. Hieruit volgt dat we geloven controle te hebben over onszelf en ons leven en de geringste invloed kunnen én moeten uitoefenen op de dingen die we waarnemen en ervaren. Met angst als drijfveer stoppen we hier al onze levensenergie in en proberen we onze zelfverzonnen doelen te bereiken en het Leven op de één of andere manier zin te geven. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt leidt controleren, manipuleren, weerstand bieden aan, verzetten tegen, etc. tot innerlijke conflicten met pijn en lijden.

Vanaf het moment dat je beseft wat ego en angst werkelijk zijn zal je in staat zijn deze ‘schijn-controle’ los te laten en je over te geven aan de volmaakte en onfeilbare intelligentie van het universum. Vertrouw erop dat het universum beter weet wat goed voor jou is dan jijzelf. “Niet mijn, maar uw wil geschiede. Brahman is de wagenmenner“, zoals Jed McKenna het uitdrukt.

De schijnbare tegenstellingen in het leven maken plaats voor het ondeelbare geheel waarin alles even waardevol is. Wat er ook mag gebeuren, het is het beste wat jou op dat moment kan gebeuren. Wees niet boos, angstig of teleurgesteld, maar dankbaar voor datgene dat is gebeurd. Het is namelijk het beste wat jou kon overkomen.

Laat je schild zakken en durf jezelf kwetsbaar open te stellen

“In plaats van een strijdbare houding aan te nemen moeten we, tegen onze intuïtie in, ons schild laten zakken en onze verdedigingsmechanismen loslaten. Dit lijkt verwarrend totdat we begrijpen dat we in dit conflict zowel vriend als vijand zijn, zowel aanvaller als verdediger. Dat is het paradoxale van deze strijd. Alleen door het ego te verslaan kunnen we overwinnen. Alleen door overgave kunnen we zegevieren. Pas toen je stopte met vechten begon je te winnen.”Jed McKenna in ‘Spirituele Oorlogvoering’.

“Wanneer je werkelijk helemaal open kunt zijn, wanneer je werkelijk helemaal ontvankelijk kunt zijn, wanneer je je totaal kwetsbaar durft open te stellen, alleen dan is die overgave mogelijk waardoor de Zegening kan neerdalen. Inspannen helpt hier niet (meer), je wil gebruiken heeft geen zin, dat is leuk voor het begin, voor de eerste stappen. Knokken? Mag je doen, maar het heeft geen enkele zin. Het gaat om openheid, die overgave, om niet-doen.”Hans Laurentius in ‘De Vreugde van Verlichting’.

Bovenstaande twee citaten bevatten ‘waarheden’ die voor veel mensen intuïtief waarschijnlijk niet kloppen. Jezelf kwetsbaar openstellen en het schild laten zakken resulteert namelijk in afwijzing, pijn, lijden, eenzaamheid, etc. Althans dat is wat wij als kind en jongere ervaren en (aan)geleerd hebben. En dat geloven we nog steeds. Sinds die tijd hebben we geweldige overlevingsstrategieën ontwikkelt waarmee we onszelf in iedere situatie beschermen, verdedigen en er doorheen loodsen: je ego. Het ironische is dat het bieden van weerstand, het beschermen, het vechten en het overleven er juist voor zorgt dat je de pijn in stand houdt en blijft lijden. Kortom, je ego zorgt er continue voor dat je ongelukkig bent en het Leven zelf is dus niet de bron van jouw pijn en lijden.

Overgave? Er is altijd maar één antwoord mogelijk: laat je schild zakken, kijk eens goed om je heen en onderzoek je overtuigingen. Wie of wat wordt er geraakt als er iets vervelends tegen je wordt gezegd? Ben jij dat of is het misschien alleen je ego waar je je continue mee identificeert? Je kunt alleen geraakt worden als je jezelf identificeert met ‘iets’ dat geraakt kan worden. En Bewustzijn, dat wat jij in essentie BENT, kan nooit en te nimmer geraakt worden. Het kan alleen waarnemen. Of je de pijn blijft vasthouden en dragen is jouw eigen keus. Ouch…

Leven in overgave? Een aantal aanwijzingen

Om jezelf steeds meer over te geven aan het Leven heb ik een aantal punten opgesteld waar je altijd op terug kan vallen. Zolang je nog (erg) gebonden bent aan je ego kunnen deze je wellicht helpen om meer en meer in overgave te gaan leven:

 1. Leef continue in het NU. ‘Jezelf observeren’ is een goede oefening om te leren in het NU te leven en er elke keer naar terug te keren als je aandacht wordt afgeleid.
 2. Kom je ‘angsten’ onder ogen en wees jezelf bewust dat alles wat je ervaart een Illusie is; er staat nooit werkelijk iets op het spel.
 3. Neem de flitsen, ingevingen en impulsen in jezelf waar die in enig NU verschijnen en voel wat je ‘juist wel of niet moet doen’ – dit wordt je ‘eigen waarheid’ van het moment (uit)leven Na verloop van tijd zal je steeds beter worden in het onderscheiden van angstige ego-gedachten en zuivere ingevingen. Die angstige ego-gedachten laat je natuurlijk gewoon voor wat ze zijn 🙂
 4. Geef jezelf over aan datgene wat er op enig moment in je opkomt; doorbreek de patronen in je leven, ga dingen anders doen en handel anders. Oftewel kom héél erg uit je comfortzone en LEEF!
 5. Lukt het niet om jezelf over te geven aan het Leven en je ‘eigen waarheid’ van het moment te leven? Ontleed en doorzie dan met behulp van de middelen en tools voor Zelfonderzoek welke op angst gebaseerde (kern)overtuigingen dat verhinderen en probeer het vervolgens opnieuw!

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Wil je leren leven in overgave?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je effectief patronen te doorbreken, zodat jij meer en meer accepteert ‘wat is’ en in overgave leert leven 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's
4 reacties
 • Bert
  Beantwoorden

  hallo Bark, bedankt voor dit artikel. Ik heb er naar verwezen in het ezine Open Oog. http://mailchi.mp/f456ac78ad0f/authentiek-zijn

 • Xandra Grothauzen
  Beantwoorden

  Ik heb ook 2 poezen, ze zijn mijn ALLES. Omdat ik een paar maanden geleden mijn poes Mimy, mijn maatje ben kwijt geraakt (ze is overleden, was plotseling ziek geworden} staat mijn wereld op zijn kop, ik vind het leven vreselijk zonder haar… Ik voel me “verloren”!

 • Jose
  Beantwoorden

  Dank je wel voor dit artikel. . Interessant……Er zijn dagen bij dat ik het leven, zoals het is als een geschenk ervaar en me overgeef aan wat er komt, of wat er is. Er zijn ook dagen bij dat ik totaal geïdentificeerd ben met mijn Ik en mijn gedachten en emoties uitleef. Gelukkig zie ik dan wel achteraf hoe het zit….Mijn pad gaat met vallen en opstaan…het is zoals het is.

 • Becky
  Beantwoorden

  Jeetje mina..nou ja Bark…je zegt zoals t is en t is ook zoals t is..mooi gezegd…bedankt voor je advies!groetjes Becky

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Leer Grondig (Door)voelen – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nlWees Dankbaar voor Wat Er Gebeurt – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)