Jezelf Observeren – Hoe Doe Je Dat?

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Jezelf observeren – hoe doe je dat?

Er zijn zes verschillende effectieve middelen en tools voor Zelfonderzoek beschikbaar waarmee je de op angst gebaseerde normen en waarden van het ego kunt ontleden, doorzien en loslaten:

Het middel voor Zelfonderzoek ‘Op je Pad: de vraag ‘wie/wat ben ik?’ Een verrassende kijk’ hangt nauw samen met de techniek ‘Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de praktijk – belangrijk!’ en dient daarom meer als theoretische achtergrond en/of verdieping. In dit artikel wordt het middel voor Zelfonderzoek ‘Jezelf observeren’ besproken.

Leef je ‘eigen waarheid’

Een belangrijk onderdeel van Zelfonderzoek is ontdekken wie jij als wezen bent, wat je voor- en afkeuren zijn en wat werkelijk bij jou past, zodat je daar op elk moment in je leven naar kunt gaan handelen – je zogenaamde ‘eigen waarheid’ leven. Om continue je ‘eigen waarheid’ te gaan leven zal je eerst in kaart moeten brengen wat ‘jouw waarheden’ (lees: ‘egostaat waarheden’ of aangeleerde normen en waarden) zijn, zodat je ze kunt ontleden, doorzien en loslaten. Hier is het middel ‘jezelf observeren’ uitermate geschikt voor. Jezelf observeren betekent het onpartijdig waarnemen van gedachten, gevoelens, spanningen, impulsen, ingevingen, flitsen, lichamelijke sensaties en signalen, etc. in jezelf zonder je ertegen te verzetten en/of voor weg te vluchten met behulp van ‘het denken’.

Loskomen van het ego

Iemand die onbewust leeft doet eigenlijk maar wat en vanuit mijn perspectief wordt er een leven weggegooid. Veel slechte gewoonten, zoals overmatig eten, stress, roken, drinken, gokken en drugsgebruik zijn hier het gevolg van. Door jezelf continue van een afstand te observeren – positie van de waarnemer in te nemen, dat wat jij BENT: Bewustzijn – leer je hoe het ego en angst werken en zal je helder gaan zien. Wees getuige van gedachten, gevoelens, spanningen, impulsen, ingevingen, flitsen, lichamelijke signalen en andere ervaringen als een onpartijdige waarnemer.

Door er een gewoonte van te maken jezelf van binnenuit te observeren, kom je los van je personage en zijn emoties. Je verlegt namelijk de aandacht naar de ‘acteur’ die hem speelt. Daarnaast ben je makkelijker in staat ‘onechtheden’ van je personage te herkennen en de gehechtheid eraan door te snijden, zodat je steeds meer je ‘eigen waarheid’ van het moment kunt gaan (uit)leven. Op deze manier onthecht je van elk element van het ego – en dus de Illusie.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Hulp nodig bij het loskomen van je ego?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij effectief loskomt van je ego 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Middelen & Tools voor Zelfonderzoek | Spirituele Verlichting.nlOp Je Pad: De Vraag ‘Wie/Wat Ben Ik?’ Een Verrassende Kijk | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)