Leer Grondig (Door)voelen

Leuk dat je dit artikel wilt gaan lezen. Ik wil je er graag op wijzen dat ik een ‘gewone’ man ben die tijdens mijn proces van spiritueel zelfonderzoek zo nu en dan reisverslagen maak die ik graag met de wereld deel.

Als je meerdere artikelen van mij leest zal je ook tegenstrijdigheden en ‘fouten’ tegen kunnen komen omdat ik door de tijd heen van ‘eigen waarheid’ en inzichten ben veranderd. Waarvan ik eerst dacht dat ‘waar’ was, werd later weer achterhaald enz. enz.

Er is niemand die jouw leven kan leiden, behalve jijzelf. Daarbij kun je uiteraard wel een leraar opzoeken die jou begeleidt. Zelf ontvang ik die begeleiding van Johan van Onbestempeld.

Lieve groet,
Bark

Leer grondig (door)voelen

Elke situatie waarin het niet voor je ‘stroomt’ die je aan zelfonderzoek onderwerpt bestaat uit twee stappen. In stap 1 ontleed en doorzie je de (kern)overtuigingen van het ego, die je vervolgens loslaat en waar je dus van onthecht in stap 2. Het belangrijkste middel om te onthechten van datgene waar je altijd in hebt geloofd is het doorbreken van (gedachte)patronen en het anders handelen in je leven, zie het artikel ‘Patronen doorbreken & anders handelen – hoe doe je dat?’. In dit artikel gaan we kijken naar de ‘juiste’ houding die nodig is om werkelijk los te kunnen laten: grondig (door)voelen.

Voelen kan erg lastig zijn

Het is bijna vanzelfsprekend dat iedereen goed om kan gaan met emoties en sensaties, en dat terwijl er ontzettend veel mensen worstelen met het ervaren en toelaten hiervan. Het (door)voelen van emoties en sensaties krijgt in onze maatschappij weinig aandacht. Op de basisschool, middelbare school en thuis wordt je vaak niet geleerd hoe je met gevoelens om moet gaan. Kinderen en jongvolwassenen worden wat dat betreft eigenlijk aan hun lot overgelaten en ‘wat uit hen komt’ is bovendien vaak niet gewenst en mag er niet zijn. Het resultaat: allerlei innerlijke conflicten, spanningen en trauma’s die veel mensen hun leven lang bij zich blijven dragen.

Identificaties, associëren & dissociëren

Mijn ervaring is dat veel (jong)volwassen mensen moeite hebben met (door)voelen en ‘dingen’ loslaten, en eigenlijk geen idee hebben hoe het moet. Loslaten veronderstelt dat je op dit moment ‘iets’ vast hebt, wat een andere manier is om te zeggen dat je je identificeert met gedachten die zijn samengesmolten met emoties en/of sensaties. Identificaties kun je van volledig associatief tot aan volledig dissociatief ervaren en alles wat er tussenin ligt. Bij volledige associatie worden de emoties en/of sensaties die horen bij stemmen, commentaar of mentale plaatjes helemaal gevoeld. Dissociatie daarentegen komt in verschillende gradaties voor. De essentie is dat je gevoelens die horen bij de gedachte aan bepaalde woorden en/of herinneringen niet (volledig) ervaart. Een heftige vorm van dissociatie is dat je je helemaal niet meer kunt herinneren en voelen wat je tijdens een (traumatische) gebeurtenis hebt ervaren.

Dissociatie is een overlevingsmechanisme om (levens)bedreigende situaties het hoofd te kunnen bieden door de impact van gevoelens en herinneringen op jezelf te verminderen. Het mechanisme blijft vaak actief, zelfs lang nadat de bedreigende situaties verdwenen zijn, en resulteert in het dagelijkse leven in innerlijke conflicten, spanningen, emotionele problemen, etc. Iemand die dissocieert heeft in meer of mindere mate geen contact met de kern van zijn wezen en zal het leven voornamelijk vanuit zijn hoofd ervaren. In wezen is diegene nog steeds op de vlucht voor oude emotionele pijn en daarmee dus zichzelf.

Voelen is onvermijdelijk

Het vluchten voor (oude) emotionele pijn is een zinloze strijd die je niet kunt winnen. Voelen is onvermijdelijk en door (onbewust) niet te willen voelen negeer je een belangrijk deel van jezelf. Grondig (door)voelen is een belangrijk aspect van Zelfonderzoek omdat je hiermee contact maakt met de kern van je wezen. Ten eerste verschaft grondig voelen je een wereld aan (nieuwe) informatie over wat je authentieke verlangens zijn én daarmee weet je dus ieder moment wat je ‘eigen waarheid’ is. En ten tweede kun je met grondig (door)voelen oude gevangen emotionele levensenergie bevrijden, zodat deze weer helemaal door je systeem gaat stromen. Hierdoor zal je je vitaler, energieker en levenslustiger voelen.

Localiseerbare en diffuse emotionele energie

Volgens Hans Laurentius bestaat er een onderscheid tussen localiseerbare en diffuse emotionele energie. Hij zegt hierover: Localiseerbare emotionele energie is gemakkelijk op te pikken als een gevoel van pijn, spanning, onrust of druk op een bepaalde plek in het lichaam. Diffuse energie lijkt niet vindbaar in het lichaam maar doordringt deze en straalt uit naar buiten. Het hangt als het ware als een wolk om je heen. Trauma’s en andere onverwerkte emoties zijn meestal goed localiseerbaar. Angsten, identificaties, overtuigingen en projecties zijn meestal diffuus. Beide typen belemmeringen vragen om een specifieke aanpak.”

“Localiseerbare energie dient tot in de kern doorvoeld te worden, diffuse energie heeft aanvankelijk geen kern en dient ‘van buiten af’ doorvoeld te worden. Dat wil zeggen dat we onze aandacht naar buiten de wolk, het energieveld, dienen te laten gaan om het veld vervolgens vanuit puur bewustzijn te doorvoelen. Localiseerbare energie dient dus door inzoomen opgelost te worden, diffuse energie middels uitzoomen.”

De vorige citaten zijn afkomstig uit een geweldig boekje van Hans Laurentius dat dieper in gaat op voelen en doorvoelen, in- en uitzoomen, (oude) emotionele energieën en intuïtie genaamd ‘Eerste Hulp bij Onvolwassenheid’, kortweg EHBO. Deze is gratis te downloaden op zijn website en een absolute aanrader voor iedereen die meer inzicht wil in zijn verdedigingsstructuur en de neigingen om weerstand te bieden aan volledig (door)voelen.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Lieve groet,
Bark

Identificaties doorbreken en beter leren voelen?

Mijn e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie en praktische middelen kennen waarmee jij identificaties leert doorbreken en in contact komt met de kern van je wezen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Leer Volledig Ademhalen – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nlGeef Jezelf Onvoorwaardelijk Over – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)