Op Je Pad: De Vraag ‘Wie/Wat Ben Ik?’ Een Verrassende Kijk

Op je Pad: de vraag ‘wie/wat ben ik?’ Een verrassende kijk

Er zijn zes verschillende effectieve middelen en tools voor Zelfonderzoek beschikbaar waarmee je de op angst gebaseerde normen en waarden van het ego kunt ontleden, doorzien en loslaten:

In dit artikel wordt het middel voor Zelfonderzoek ‘Op je Pad: de vraag ‘wie/wat ben ik?’ Een verrassende kijk’ besproken. Deze hangt nauw samen met de techniek ‘Doe 24/7 aan Zelfonderzoek in de praktijk – belangrijk!’ en dient daarom meer als theoretische achtergrond en/of verdieping.

Wie of wat ben ik?

Iedereen die met de fundamentele levensvragen aan de gang gaat komt onherroepelijk de vraag “Wie ben ik?” tegen. Door vele leraren wordt hij aangehaald. De bekendste daarvan is ongetwijfeld Sri Ramana Maharshi, die de vraag als richtpunt voor Zelfonderzoek geeft. Ook Onbestempeld laat de vraag voorbij komen met daarbij een wellicht verrassende – en hopelijk voor de ‘zoeker’ helpende – invalshoek.

Het is de vraag die beantwoord dient te worden om te zien ‘WAT IS’. Het is de vraag die beantwoord dient te worden om te ‘weten’ wat er wordt bedoeld met ‘IK BEN’. Het is de vraag die beantwoord dient te worden om volledig te leven volgens het adagium: ‘VOLG MIJ’. Het zijn de antwoorden op deze vraag die op het Pad de zoeker en het gevondene steeds meer doen versmelten.

In veel literatuur wordt de vraag zo gesteld: “Wie ben ik?” Of beter nog: “Wat ben ik?” Is het een kwestie van de ene of de andere vraag? Of zijn het misschien twee vragen die beantwoord dienen te worden?

Het lijkt inderdaad verrassend duidelijker om deze ene vraag in tweeën te delen:*

  1. Wie ben ik? Oftewel: Wie is de ego-ik?
  2. Wat ben ik? Oftewel: Wat is het Ene Ding/Tao/God/etc.-ik? (hierna: Ene Ding-ik)

De scheiding lijkt vooral belangrijk omdat dan ook de ‘ikken’ gescheiden worden. Daar zijn er voor de (gevorderde**) zoeker in eerste instantie twee van, namelijk de ego-ik en het Ene Ding-ik. Ook wel bekend onder respectievelijk het waargenomen-ik en de waarnemende-ik. Het Ene Ding-ik en de waarnemende-ik worden ook wel Bewustzijn genoemd.

En de op deze wijze gescheiden ‘ikken’ blijken uiteindelijk dezelfde te zijn. Oftewel, de afscheiding die je op je Pad*** ‘ervaart’ valt weg bij het uiteindelijk klaar zijn met deze vragen. En je weet wanneer je Klaar bent. En wat er daarna gebeurt… dat volgt vanzelf uit het Leven dat JIJ bent. Een zin als: “Een beweging in eenheid waar de waarnemer en het waargenomene niet meer verschillen”, wijst naar het dan hervonden non-duale bewustzijn. Maar daar gaat dit artikel niet over.

Terug naar de vragen. Op je Pad gaan ze hand in hand. Als onafscheidelijke ‘twee-een-heid’ blijven ze actueel: elke seconde, elke minuut, elk uur, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, alle weken van het jaar.

De antwoorden op vraag 1 – ook wel je ‘wie ben ik-waarheden’ genoemd – zijn zeer van belang! Met name dat wordt wel eens over het hoofd gezien, of liever nog: lijken vaak ‘vergeten’ te worden ten gunste van de antwoorden op vraag 2 – de zogeheten ‘wat ben ik-waarheden’ – dit zijn ‘hogere wijsheden’ die vertellen hoe de Illusie, waarnemen en voelen werken. Het ego-ik heeft namelijk geleerd dat de antwoorden op vraag 2 NOOIT ‘waar’ kunnen zijn. En daar werpt het allerhande blokkades voor op die zonder de antwoorden op vraag 1 niet geslecht zullen worden.

Met de antwoorden op vraag 1 leer je namelijk de veelal onbewuste ego-ik mechanismen te zien die voorkomen dat je de antwoorden op vraag 2 volledig gaat durven ‘zien’. Zoals bijvoorbeeld het antwoord: “alles is precies goed.” Nee ego-ik :-), niet pas als jij dat vindt of als eerst maar aan zus of zo is voldaan… Nee, alles is al precies goed!

Dus als je ‘waarheid’ ‘voelt’ in het antwoord op vraag 2 ‘alles is precies goed’ en het is voor jou nog niet daadwerkelijk zo, dan volgen daaruit antwoorden op vraag 1. Die komen bijvoorbeeld uit de volgende vragen:

  • Waarom is voor mij (ego-ik) niet alles precies goed?
  • Hoe wil ik het anders zien en waarom doe ik er niets aan?
  • Welke angsten voorkomen dat het wel in mijn hele wezen ‘waar’ wordt voor mij?
  • Hoe slecht ik die angsten?
  • Etc.

De ‘langere’ weg

Er bestaan heel veel middelen (technieken, methodes, boeken, therapieën, etc.) om de twee vragen langzaam maar zeker op je Pad** te beantwoorden. Veel van die middelen zijn bedoeld voor het beantwoorden van vraag 1 en andere weer meer voor vraag 2. De verwarring en de ‘langere’ weg ontstaat als ze door elkaar gaan lopen: wanneer middelen die alleen voor het antwoord op vraag 2 zijn bedoeld door het ego-ik ‘gebruikt’ worden als beantwoording van delen van vraag 1. Waarmee het ego heel geniepig voorkomt dat jij naar blokkades gaat kijken.

Ook hier weer een voorbeeld met de (tijdelijke!) ‘waarheid’: ‘alles is precies goed’. “Oh, als dat zo is dan hoef ik niets meer te doen, ik hoef het alleen maar ooit te zien… en daarop te wachten en wachten en wachten… ja, het is vast waar… dat voel ik wel… ik moet het alleen nog zien… ben benieuwd wanneer ik het ga zien, hier zittende in mijn luie stoel (waar ik me erg verveel), op mijn werk (waar ik toch wel een hekel aan heb), thuis bij mijn vrouw (die toch wel eens wat vaker mag…). Gelukkig is alles precies goed… kennelijk!” En tot slot… geen van de middelen om de vragen te beantwoorden is op zichzelf ‘heilig’.

De ultieme ‘waarheid’

De ultieme ‘waarheid’ is voor iedereen die klaar is hetzelfde, maar geen vond de puzzelstukjes in één stroming, boek of bij één leraar. En allemaal in een andere volgorde en bij andere bronnen. Maar allen vonden ze uiteindelijk ‘de waarheid’ op maar één plek: in hun Leven.

Nog een tip: probeer niet te lang bij eenzelfde middel te blijven hangen; 3 à 6 maanden met iets bezig zijn is lang genoeg. Heb je dan niet het ‘gevoel’ dat je het hebt doorgrond ga dan verder of kijk daarnaast naar andere middelen.

En natuurlijk, als je een deel wel hebt doorgrond – bijvoorbeeld het reïncarnatiemodel, dan kun (en moet!) je ook verder. Verdieping in middelen en technieken an sich is uiteraard nodig als je ergens ‘je werk’ van wilt maken, maar dat heeft niet met het Pad naar Verlichting te maken.

Vind je dit een interessant artikel? Laat een reactie achter of deel dit bericht met anderen. Dat waardeer ik 🙂 Bedankt!

Vriendelijke groet,
Johan de Jong | Onbestempeld

Noten

* Het ‘scheiden’ van de vraag in twee vragen is niet bedoeld als ‘waarheid’ maar slechts als leidraad.

** Op de weg is er uiteraard slechts besef van de ego-ik die volledig ondergedompeld is in de Illusie van de egostaat. Er is nog geen zaadje geplant dat er een waarnemer ‘moet zijn’ van gedachten en gevoelens, en dat die niet dezelfde is als ‘de denker’. De identificatie met het ego is volledig.

*** Zie het artikel ‘De weg en het Pad’.

Hulp nodig bij je Zelfonderzoek?

Bark’s e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk’ leert je stapsgewijs de theorie, spirituele begrippen en praktische middelen kennen waarmee jij effectief Zelfonderzoek kunt doen 🙂

e-Boek ‘Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk – Een Praktische Handleiding voor Spiritueel Ontwaken’ (PDF) | Spirituele Verlichting.nl

 

Gerelateerde artikelen & video's

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Jezelf Observeren – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nlDialoog (met Jezelf) – Hoe Doe Je Dat? | Spirituele Verlichting.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)