JED MCKENNA EN ZIJN SPIRITUELE BOEKEN

Verlichting ontdaan van alle onzin

Jed McKenna en Zijn Spirituele Boeken

Jed McKenna is een schrijver die spiritueel verlicht is. Hij heeft een permanent non-duaal bewustzijn, dat ook wel een zelfloos bewustzijn wordt genoemd. In mijn beleving is Jed McKenna de eerste schrijver die erin is geslaagd om het onderwerp ‘spirituele verlichting’ volledig te ontdoen van het idee van mystiek, permanente gelukzaligheid, nooit meer pijn hebben en andere vooroordelen.

De boeken van Jed McKenna zijn toegankelijk, humoristisch en makkelijk leesbaar geschreven. Hij zet in zijn boeken helder uiteen wat spirituele verlichting wel is en wat niet. Na het lezen van zijn boeken kun je de volgende vragen beantwoorden: Hoe is het om spiritueel verlicht te zijn? Wat doet iemand de hele dag die spiritueel verlicht is? Is spirituele verlichting iets wat ik zelf wil? Moet ik het koste wat kost nastreven? Is er een beter alternatief voor spirituele verlichting? Wat is ‘de prijs’ die je betaald om verlicht te zijn? En hoe word ikzelf spiritueel verlicht?

Jed McKenna onderscheidt zich op een belangrijk punt van zogenaamde spirituele autoriteiten. Hij is ‘daar’ waar zij over dromen. Dit lijkt een vreemde constatering, maar het overgrote deel van de meesters, goeroes en schrijvers die beweren spiritueel verlicht te zijn, is het niet. Na het lezen van de boeken van Jed McKenna ben jij ook in staat om dat verschil duidelijk te zien.

Verder is Jed McKenna een fantastische en humoristische schrijver die aan de hand van voorbeelden, metaforen en parabels licht laat schijnen over het onderwerp spirituele verlichting. Ik moet nog steeds ontzettend lachen als ik zijn boeken weer lees 🙂 Echt genieten! Zoals hijzelf aangeeft, is zijn theorie over verlichting niet nieuw; het ‘geheim zit ‘m in de saus’.

Ik heb enorm veel aan de spirituele boeken van Jed McKenna gehad; ik heb er veel ‘pareltjes van inzichten’ uit gehaald waar ik erg dankbaar voor ben. Ook al heb je geen ambitie om verlicht te worden of heb je niets met ‘de waarheid’, in mijn beleving zijn de boeken van Jed McKenna een plattegrond voor het Leven. Alles wat je moet weten over de werking van het Leven staat erin beschreven. Om je een beetje op weg te helpen heb ik zijn eerste vier boeken samengevat in de artikelen ‘Het Leven Is een Droom’, ‘Spirituele Verlichting’ en ‘Menselijke Volwassenheid’.

Tenslotte beschrijf ik hieronder kort alle Nederlandstalige boeken (link naar bol.com) van Jed McKenna die fantastisch zijn vertaald door Maggy Wishaupt. Zo heb je een aardige indruk wat je van Jed McKenna kunt verwachten. Een heleboel 😉

Vriendelijke groet,
Bark

Jed McKenna Spirituele Verlichting Vergeet Het Maar (2005) | Spirituele Verlichting.nl

Spirituele Verlichting? Vergeet het maar! (2005)

Dit boek geldt inmiddels als een ware klassieker. Niemand weet tot op de dag van vandaag wie de auteur is, maar achter zijn pseudoniem gaat een briljant verteller en een humoristische schrijver op het gebied van de zin en onzin van verlichting en spiritualiteit schuil.

‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ is het verhaal van een ik-figuur, Jed McKenna, die in zijn grote boerderij op het platteland in Iowa allerlei mensen ontvangt die op zoek zijn naar verlichting. McKenna weet precies wat dat is, hij is namelijk zelf verlicht, en is daar heel open en duidelijk over. Hij is dáár waar zijn bezoekers allemaal van dromen. Hij leeft als een vlinder onder de rupsen, als een volwassene in een wereld met alleen maar kinderen.

Maar is verlichting ook wat zoekers wérkelijk willen? Ze denken te weten wat het is, maar wat is er ‘waar’ van hun ideeën en hun vastgeroeste overtuigingen waar ze zo aan gehecht zijn? En is er een manier om ‘de waarheid’, wat die ook mag zijn en ongeacht de gevolgen, te vinden? Dit is waar het in Jeds dialogen met zijn leerlingen – die worden afgewisseld met gedichten en uitspraken van hemzelf, U.G. Krishnamurti, Rumi, Ryokan en vele anderen – omdraait.

Jed McKenna Spiritueel Incorrecte Verlichting (2007) | Spirituele Verlichting.nl

Spiritueel Incorrecte Verlichting (2007)

Zijn tweede boek is het vervolg op ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005). Het eerste deel speelde zich af op zijn grote boerderij in het Middenwesten van de Verenigde Staten. In dit deel neemt Jed McKenna je mee naar Los Angeles, Long Island en New York. Wederom komt hij allerlei mensen tegen die willen weten hoe ze verlicht kunnen worden. De gesprekken gaan voortdurend een onverwachte kant op, aangezien McKenna geen makkelijke antwoorden paraat heeft. Hij vertelt wat verlichting wel en niet is, hoe je het kan bereiken en waarom ‘menselijke volwassenheid’ wellicht een betere optie is.

Voor diegenen die verlichting echt willen heeft Jed McKenna een simpele boodschap: denk zélf na en zoek uit wat waar is. Aan de hand van dagboekfragmenten van een ex new age journaliste Julie en stukken uit de bekende roman ‘Moby Dick’ van Herman Melville, laat McKenna zien hoe het proces van verlichting eruit ziet. Nietsontziennend, meedogenloos en intens, waarbij je ontzettend veel moed en lef nodig hebt om een volgende stap te zetten. Op weg naar ‘de ultieme waarheid’!

Jed McKenna Spirituele Oorlogvoering (2009) | Spirituele Verlichting.nl

Spirituele Oorlogvoering (2009)

Dit boek is het laatste deel van Jed McKenna’s trilogie waarvan eerder ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005) en Spiritueel incorrecte verlichting’ (2007) zijn verschenen. Niemand kent de ware identiteit van Jed McKenna en dat maakt eigenlijk ook niets uit. Hij is naar eigen zeggen verlicht, een ‘niemand’ die zich in wereld voordoet als ‘iemand’. Een ondode zoals hijzelf zegt. Jed McKenna schrijft over de zin en onzin van verlichting en wat je wellicht beter na zou kunnen streven: ‘menselijke volwassenheid’.

De verhalen van ‘Spirituele oorlogvoering’ vinden plaats in Mexico, waar hij bezig is met het schrijven van dit boek. De gasten die bij hem over de vloer komen geven zijn verhalen context en diepgang. Eén van de personen is Lisa, een jonge succesvolle advocate die van de ene op de andere dag een stressvol leven achter zich laat, simpelweg ‘omdat ze niet anders kon’. En Bob die bezig is met het schrijven van een boek over spiritualiteit, maar die volgens Jed McKenna een ‘spirituele beunhaas’ is. Aan de hand van verschillende dialogen die plaats vinden in dit boek, in combinatie met fragmenten uit de literatuur zoals George Orwells ‘1984’, komen thema’s voorbij zoals menselijke volwassenheid, spirituele dissonantie, bidden, leven met de stroom mee, de dood, zelfmoord en bevrijding.

Jed McKenna Notities (2010) | Spirituele Verlichting.nl

Notities (2010)

‘Notities’ is een aanvulling op de spirituele trilogie van Jed McKenna, waartoe de boeken ‘Spirituele Verlichting? Vergeet het maar!’ (2005), ‘Spiritueel incorrecte verlichting’ (2007) en ‘Spirituele oorlogvoering’ (2009) behoren.

Ingedeeld per boek bevat het materiaal dat niet eerder is gepubliceerd. Daaronder: drie interviews met Jed McKenna, een uitgebreide briefwisseling met een lezer, een verhandeling over boeddhisme, maar ook dialogen met de hoofdpersonen uit de drie eerdere boeken. Het is een aanvulling, maar zeker niet minder de moeite waard om te lezen.

“Verlichting is absoluut. Er zijn geen gradaties of variaties in. Verlichting biedt geen ruimte voor interpretatie. Maar het belangrijkste is dat je verlichting zelf kunt verifiëren en dat je er volledig met je hersens bij kunt. Iedereen die het wil begrijpen kan het begrijpen. Je hebt geen leraren of bemiddelaars nodig. Het is er gewoon, open en bloot, voor iedereen die de moeite neemt om te kijken. Verlicht worden mag dan een zware dobber lijken, de theorie ervan is kinderspel.”

Jed McKenna Theorie van Alles (2014) | Spirituele Verlichting.nl

Theorie van Alles (2014)

Jed McKenna’s ‘Theorie van alles: vanuit een verlicht perspectief’ is geschreven nadat de anonieme auteur ervan overtuigd was dat hij na zijn succesvolle trilogie over verlichting nooit meer een pen op papier zou zetten. Nadat hij een televisieprogramma zag over de deeltjesversneller van Cern, waarmee de wetenschap een theorie van alles hoopt te ontdekken, begon tot Jeds eigen verbazing het schrijfvirus weer op te spelen…

“Ja, ja,’ hoor ik je denken, ‘maar wat heb ik nu, op dit moment, aan een theorie van alles? Mijn situatie is dat ik geen bal weet en dood zal gaan. Het kan me niet schelen wat de toekomst belooft. Het kan me niet schelen waar we naar toe gaan of wat ons in de volgende eeuw te wachten staat. Ik wil helemaal niet gelukkig zijn of stralen van vreugde, ik wil alleen niet langer een zak zijn. Ik wil ophouden met slaapwandelen, eindelijk mijn ogen open doen en zien wie, wat en waar ik werkelijk ben.”

“En wat is nu het antwoord? Zal dit boek jou van het ene paradigma in het andere slingeren? Nee, absoluut niet. Je zult er zelfs niet interessanter door lijken op feestjes. Je zou je zelfs een nominatie voor dorpsgek op de hals kunnen halen, dus doe je er sowieso verstandig aan het voor je houden.”

Jed McKenna's 'Spel zonder einde' (2015) | Spirituele Verlichting.nl

Spel zonder einde (2015)

Het is wat het is, zeggen ze, maar klopt dat?

Jed McKenna is altijd meer geweest van het vernietigen van vragen, dan van het beantwoorden ervan. Het is dus geen verrassing dat ‘Spel zonder einde’ meer vragen bevat dan antwoorden. In feite zou het boek gezien kunnen worden als een vooruitgang door de stadia van Zelfonderzoek. Elk van de zeven dialogen neemt ons een beetje verder mee op de reis naar binnen. De eerste dialogen stellen de vragen, en de laatsten kijken naar degenen die daadwerkelijk vragen stellen; ze laten ons zien, beloven ons, waarschuwen ons, waar oprecht en onophoudelijk Zelfonderzoek echt naar leidt.

Maar wie, heeft Jed McKenna zich afgevraagd, wil echt gaan waar deze weg naartoe leidt? Tijdens deze reis verander je ‘wie je bent’ met elke stap en het gaat alleen maar over het nemen van de volgende stap. Uiteindelijk is ‘Spel zonder einde’ wat het is, of niet? Misschien is het de reis van het onderzochte leven, of misschien is het gewoon een speels toneelstuk. Uiteindelijk is ‘Spel zonder einde’ natuurlijk net als het Leven zelf en alle andere dingen dat wat het voor jou betekent.

Jed McKenna's 'Droomstaat, de magie van ons zijn' (2017) | Spirituele Verlichting.nl

Droomstaat – De magie van ons zijn (2017)

Op zijn onnavolgbare wijze, toont Jed McKenna ons het amusante droomtheater van het ego waarin de verhalen van de mensheid zich afspelen, de rol die wij spelen en wie wij ten diepste werkelijk zijn. Jed McKenna verkocht wereldwijd al meer dan een miljoen boeken. Nog altijd weet (bijna) niemand wie er achter dit pseudoniem schuilgaat.

Besta jij echt? Is de werkelijkheid wel zo echt? En als het leven slechts een droom is, wat gebeurt er dan als we wakker worden? De belangrijkste stelling in dit boek is de weliswaar belachelijke maar onweerlegbare ‘waarheid’ dat het universum niet bestaat. Dit kun je conceptueel begrijpen, maar ook zelf ervaren. Het verschil hiertussen is als kijken naar een documentaire over Antarctica, of naar Antarctica verhuizen.

Je kunt tijdens het kijken naar die documentaire over Antarctica ook in slaap vallen en wakker worden in een woestenij van sneeuw en ijs. Dat zou heel raar zijn, maar de werkelijkheid is nog veel gekker: je slaapt in die woestenij terwijl je droomt dat dit niet zo is. En dat besef je als je wakker wordt.

Jed McKenna's 'De waarheid is nergens lid van! – Jedtalks 1' (2018) | Spirituele Verlichting.nl

De waarheid is nergens lid van! – Jedtalks 1 (2018)

“Spirituele zoekers kunnen behoorlijk gestoord zijn. In hun zoektocht naar god weet wat zijn de fanatieksten onder hen bereid om alle mogelijke ontberingen te ondergaan: ze hongeren zich uit, lijden kou, laten zich met een stok slaan, geven hun geld en bezittingen weg, wringen zich in alle mogelijke bochten, vervelen zich te pletter, reizen naar verre landen om daar met een mystiek sausje overgoten nonsens te slikken, en nog veel meer. Het enige echter wat ze niet willen doen is naar binnen keren.”

“Het ego dwingt hen te geloven dat ze wel degelijk naar binnen keren, maar dat doen ze niet echt, dus gaan ze ook niet vooruit. Naar binnen keren is een proces waarbij je jezelf vernietigt, maar zowat alle spirituele cursisten doen aan de een of andere vorm van zelfverbetering. Zolang ze naar buiten gericht kunnen blijven en het idee hebben dat ze vooruitkomen in de richting van een of ander denkbeeldig ideaal, verdragen ze alles, maar het enige wat iets op kan leveren is je naar binnen keren, en dat is iets wat niemand doet.”

“In mijn ervaring gedragen degenen die wel naar binnen durven te gaan en alles doen wat nodig is om het ego-zelf van binnenuit te ontmantelen, zich niet als echte studenten. Ze varen altijd in hun eentje hun eigen koers. Misschien dat ze wel in de buurt van een leraar verblijven, maar zodra je begonnen bent met het werkelijke proces van ontwaken heb je niemand meer nodig, net zomin als je, wanneer je van een rots valt, je routekaart nog nodig hebt.”

In dit nieuwe boek zijn de teksten zoals altijd kort en krachtig, helder en overtuigend, prikkelend en diepgaand! In deze serie, de Jed Talks genaamd, vervolgt Jed McKenna zijn spirituele onderricht met dezelfde combinatie van humor, charme en onverbeterlijke diepgang.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

GRATIS 30 Tips & Inzichten voor Spiritueel Zelfonderzoek (PDF) ontvangen?

Dankjewel voor je interesse. Er is een e-mail met link naar je onderweg waarmee je de gratis PDF direct kunt downloaden. Veel plezier ermee! Lieve groet, Bark

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)